Przepisem na pysznego murzynka podzielili się nasi Czytelnicy Magdalena i Stanisław Romkowie. Ona oaza spokoju. On żywiołowy i spontaniczny. Swoje pasje do gotowania, pieczenia i fotografowania przenieśli na blog Kuchenne Wariacje.
Składniki na ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- jajko
- 200 g cukru
- 1/2 kostki masła
- łyżka dowolnego dżemu
- łyżka kakao
- 1/2 łyżki sody
- 200 g mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Składniki na polewę
- 5 łyżek cukru pudru
- jajko
- 3 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- płatki migdałowe
Wykonanie
Roztopić masło w garnku. Do roztopionego masła dodać cukier, jajko i wymieszać. Następnie dodać dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodawać mąkę i dalej mieszać. Na samym końcu dodać mleko, orzechy, rodzynki i skórkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej pergaminem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Dokładnie wymieszać jajka z cukrem pudrem. Potem dodać kakao i dalej mieszać. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło.
Rozpuszczone masło stopniowo wlać do masy i mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wylać ją na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
