Przepisem na pyszne ciasto drożdżowe podzieliła się Kazimiera Pulchny ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice). Panie z Koła zawsze chętnie wspierają lokalne organizacje i instytucje, pomagając przy organizacji różnych imprez.
Świetnie gotują, dlatego wydały swoją książkę kucharską „Święta w Głogoczowie, czyli pierwsza książka kucharska Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie”. Warto do niej zaglądnąć, ponieważ znajdą tam Państwo mnóstwo przepisów na pyszne dania!
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej
- ok. 1,5 litra mleka
- 5 dag drożdży
- 1/3 kostki masła
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę
- 1/3 kostki masła
- 10 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
Wykonanie
Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN