https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Babcine ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.
Babcine ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Kazimiera Pulchny
Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami jak u babci.

Przepisem na pyszne ciasto drożdżowe podzieliła się Kazimiera Pulchny ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice). Panie z Koła zawsze chętnie wspierają lokalne organizacje i instytucje, pomagając przy organizacji różnych imprez.
Świetnie gotują, dlatego wydały swoją książkę kucharską „Święta w Głogoczowie, czyli pierwsza książka kucharska Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie”. Warto do niej zaglądnąć, ponieważ znajdą tam Państwo mnóstwo przepisów na pyszne dania!

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • ok. 1,5 litra mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1/3 kostki masła
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę

  • 1/3 kostki masła
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru

Wykonanie
Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska