Sylwia Ładyga to uczestniczka kulinarnego show Master Chef. Prowadzi blog Ostra na słodko. Często wraca do starych, sprawdzonych przepisów.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki mleka
- łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
- 150 g masła
Składniki na nadzienie
- 2 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżka cynamonu
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.
Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:
Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserówZobacz też: Kuchnia początku XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Omlet rodzinny Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Najlepsza wiśniówka z Wiśnowej! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN