Przepisem na sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm)
Składniki na ciasto kruche
- 1 szklanka mąki
- 60 g masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę serową
- 500 g sera białego
- 50 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
- 1/2 łyżki mąki krupczatki
Dodatkowo
- 6 moreli
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Zobacz koniecznie:Przetwory z owoców. TOP 10 przetworów z owoców naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN