https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Sernik z morelami i galaretką smakuje wybornie.
Sernik z morelami i galaretką smakuje wybornie. Katarzyna Jaworek
Przepis na sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką.

Przepisem na sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm)

Składniki na ciasto kruche

  • 1 szklanka mąki
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę serową

  • 500 g sera białego
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżki mąki krupczatki

Dodatkowo

  • 6 moreli
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska