Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienne zupy. Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Klasyczna zupa z prawdziwków. Zobaczcie przepis!
Klasyczna zupa z prawdziwków. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Co można przygotować z grzybów? Na ich bazie tworzymy bardzo popularne w Polsce zupy i kremy grzybowe. Polecamy klasyczną zupę z prawdziwków. Zobaczcie przepis!

Zupa z prawdziwków to prawdziwy rarytas. Jesienią warto chociaż raz przygotować pyszną zupę ze świeżych grzybów. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Na temat wartości odżywczych grzybów narosło wiele mitów. Wynikają one przede wszystkim z faktu, iż grzyby w 80 procentach składają się z wody. W związku z tym wiele osób docenia ich wykwintny smak, ale nie uznaje ich składu za wartościowy. Jest to błędne założenie, ponieważ grzyby zawierają wiele wartości odżywczych ważnych dla organizmu człowieka. Borowik szlachetny (prawdziwek) nie jest tu wyjątkiem. Przede wszystkim zawiera duże ilości białka. Białko w tym grzybie składa się z aminokwasów egzogennych – bardzo dobrze przyswajalnych przez organizm i w związku z tym bardzo cennych!
W prawdziwku znajdziemy także węglowodany i kwasy tłuszczowe – te najlepsze dla zdrowia – wielonienasycone. Nie zabraknie także składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo i potas oraz wielu witamin: A, B, C, D, E i PP.

Zupa z prawdziwków.
Zupa z prawdziwków. Fot. Joanna Tokarz

Zupa z prawdziwków [PRZEPIS]

Składniki: 

  • 400 g świeżych prawdziwków 
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego  
  • 2 marchewki 
  • 2 średniej wielkości ziemniaki 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 70 ml słodkiej 30% śmietanki  
  • 100 g makaronu np. kokardka 
  • sól, pieprz do smaku 
  • pęczek natki pietruszki 

 
Wykonanie 
Prawdziwki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinkę soli i gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy. Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska