Grzyby suszone możemy wykorzystywać w kuchni w ten sam sposób, jak świeże. Grzyby suszone są dostępne przecież przez cały rok! Wystarczy zalać je uprzednio przegotowaną wodą i odstawić na ok. 30 minut. Ważne, aby nie zanurzać ich we wrzącej wodzie, ponieważ grzyby stwardnieją.
Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider na pyszną zupę z suszonych grzybów.

Składniki
- 60 g suszonych grzybów
- 2 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek pora
- kawałek korzenia selera
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- listek laurowy
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 -3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 100 g ugotowanego makaronu
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody. Odstawić na ok. pół godziny.
W tym czasie wstawić wywar warzywny: umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, jedną opieczoną na palniku cebulę, czosnek, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy oraz odrobinę soli zalewać ok. 1 litrem wody i gotować do miękkości warzyw.
Namoczone grzyby gotować przez około 15 minut, po czym wywar z grzybów przelać do wywaru z warzyw, a grzyby pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone grzyby przesmażyć na maśle z 1 cebulką pokrojoną w drobną kostkę oraz odrobiną pieprzu, do czasu, aż cebula się zarumieni.
Przełożyć usmażone grzyby i cebulę do zupy, dodać posiekaną natkę pietruszki, zabielić zupę odrobiną śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podawać z makaronem – najlepiej smakuje z łazankami.
