O dobroczynnym działaniu miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Do tego imbir, cytryna, kurkuma i anyż i żadne przeziębienie nam niestraszne! Pamiętajmy, że imbir posiada właściwości przeciwzapalne, ale też przeciwbólowe i łagodzące infekcje dróg oddechowych. Kurkuma pomaga przy chorobie wirusowej lub bakteryjnej.
- Taki miód pijemy po 1-2 łyżki dziennie. Dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) herbaty, grzanego piwa, wina, płatków, muesli, solo na kanapki. Cieszymy się jesienią i brakiem przeziębień – mówi Agnieszka Delkowska, autorka bloga „Lady Kitchen”.
Składniki
- 0,5 litra miodu wielokwiatowego
- 4 cm imbiru obranego
- 10 goździków
- 1 gwiazdkę anyżu
- 2 laski cynamonu
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka mielonej dobrej jakości
- 1 cytryna sparzona i pokrojona w plastry
Wykonanie
W słoiku litrowym układamy plastry cytryny. Na małej i suchej patelni prażymy wszystkie przyprawy, do momentu aż zaczną mocno pachnieć i gorące wsypujemy do cytryn. Zalewamy miodem i mieszamy. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3-4 dni. Mieszamy codziennie, bo cytryna puści sok i u góry może zebrać się płyn.
Zobacz koniecznie!
