Szukasz inspirujących, nowoczesnych przepisów na Boże Narodzenie? Chcesz się podzielić zdjęciami w mediach społecznościowych? Zobaczcie nasze propozycje na dania jak z Instagrama!
Jak pokazują przeprowadzone przez Bakalland badania, duża część z nas dzieli się ze znajomymi swoimi kulinarnymi zmaganiami w postaci fotografii. A gdyby tak odwrócić sytuację i w te święta zainspirować się potrawami, które królują na zdjęciach zamieszczanych w mediach społecznościowych? Nic prostszego, specjalnie dla was zebraliśmy propozycję najbardziej fotogenicznych potraw, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole!
Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami, kurczak nadziewany orzechowym musem podany w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków w orzechowej panierce, a może pieczone owoce z bakaliami? To propozycje dań, które nie tylko są bardzo smaczne, ale gwarantują również zachwyt gości… i możliwość pochwalenia się swoimi świątecznymi, kulinarnymi zmaganiami w sieci!

Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami i burakiem na Boże Narodzenie [PRZEPIS]
Składniki:
- 3 duże buraki
- 2 gałązki tymianku
- sok z połowy cytryny
- 3 pomarańcze
- 100 g mixu sałat
- pęczek rzodkiewki
- 1 owoc granatu
- 90 g migdałów lekko solonych Bakalland
- 70 g nerkowców lekko solonych Bakalland
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki płynnego miodu
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy. Skrapiamy sokiem z cytryny i z dodatkiem gałązek tymianku zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Po upieczeniu studzimy i kroimy w cienkie plastry. Na dużym półmisku wykładamy mix sałat. Na sałacie układamy pokrojone w plastry pomarańczę, rzodkiewkę i buraki. Całość posypujemy owocami granatu i orzechami. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, musztardę i miód, przyprawiamy do smaku. Gotową sałatkę polewamy dressingiem przed podaniem.

Zapiekane ziemniaczki w orzechowej posypce - nowoczesne danie na święta [PRZEPIS]
Składniki:
- 0.5 kg ziemniaków
- 6 łyżek musztardy rosyjskiej
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 90 g migdałów lekko solonych Bakalland
- 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę: musztardę, czosnek, posiekane orzechy: migdały lekko solone i prażone pistacje oraz masło. Dokładnie mieszamy, aż dobrze się ze sobą połączą. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, które polewamy marynatą. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i przyprawiamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez ok. 30 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Ziemniaczki są idealnym dodatkiem do świątecznych mięs.

Kurczak nadziewany musem orzechowym na Boże Narodzenie [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
- 75 g Nerkowców Bakalland
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
- 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Marchewki myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni razem z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec). Gdy będą miękkie wyjmujemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy z rodzynkami. Orzechy moczymy w osobnym naczyniu (najlepiej przez noc), a następne blendujemy na delikatny mus, w zależności od preferencji smakowych możemy je doprawić. Zmielone orzechy dodajemy do marchewki z rodzynkami, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy umytego kurczaka. Całość wkładamy w rękawie do pieczenia na ok. 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – aż kurczak będzie złocisty. Dobrze będzie smakował podany z pieczonymi ziemniaczkami w orzechowej posypce i skropiony cytryną.

Pieczone owoce z musem bakaliowym i odrobiną chilli na świąteczny stół [PRZEPIS]
Składniki:
- ulubione owoce np. gruszki lub jabłka
- 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g Śliwek całe owoce Bakalland
- 100 g Daktyli Bakalland
- 40 g BIO Chipsów Kokosowych Bakalland
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- szczypta chilli
Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy przekrajamy na połówki i wydrążamy. Następnie na patelni podsmażamy suszone owoce z odrobiną chilli. Na sam koniec dodajemy do nich mleko kokosowe, miód i posiekane orzechy oraz chipsy kokosowe. Gotową masę przekładamy do owoców. Pieczemy przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Deser najlepiej smakuje podany na ciepło.
Źródło: Agencja TVN
