Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin [PRZEPIS]

mad
Nalewka z aronii smakuje wybornie.
Nalewka z aronii smakuje wybornie. 123 rf
Przepis na nalewkę z aronii. Czy wiecie, że aronia dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym jest zaliczana do naturalnych leków. Cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność. Dodatkowo przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej w jelitach. Ze względu na cierpki smak nie jada się jej na surowo, a np. w formie soku. Lub nalewki właśnie!

Przepisem na nalewkę z aronii podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łękawicy.

Składniki

  • 1 kg aronii
  • 1,5 l wody
  • 200 liści wiśni lub malin
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego


Wykonanie

Do wody dodać liście i gotować 15 min. Potem dodać aronię i gotować następne 15 min. Zostawić na 24 godziny. Przecedzić (można wycisnąć sok z owoców) dodać cukier, kwasek i zagotować. Ostudzić i wlać spirytus. Przelać do butelek i mocno zakręcić. Po 6 tygodniach nalewka jest gotowa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska