Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiszonki na zdrowie Ewy Wachowicz: kiszone cytryny i kiszone marchewki [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie autorskie przepisy Ewy Wachowicz na fantastyczne kiszonki!
Zobaczcie autorskie przepisy Ewy Wachowicz na fantastyczne kiszonki! Fot. Andrzej Banaś
W sezonie zimowym, który nie jest zbyt łaskawy dla zdrowia, z odsieczą nadchodzą naturalne probiotyki, czyli… kiszonki! Zobaczcie, jakie kiszonki przygotowuje Ewa Wachowicz!

Ewa Wachowicz, ambasadorka marki Appetita, przygotowała autorskie przepisy na kiszonki, pozwalające wesprzeć organizm w walce z okresowym spadkiem nastroju i odporności.

Ukisić można wszystko!

Popularne od wieków kiszonki obecnie przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo trudno o metody konserwacji żywności, które gwarantują uzyskanie równie zdrowego i pysznego jedzenia. Podczas procesu fermentacji cukry proste zostają zamienione na kwas mlekowy, co nie tylko przedłuża świeżość, ale także znacznie obniża kaloryczność produktu i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz odpornościowego.

Kiszonki na zdrowie!

W polskich domach kisi się już nie tylko ogórki czy kapustę, ale niemal wszystkie produkty spożywcze, które można znaleźć w kuchni – od warzyw i owoców poprzez orzechy aż po… ryż czy kaszę!

Swoimi sprawdzonymi przepisami na nietypowe kiszonki dzieli się Ewa Wachowicz, ekspertka kulinarna oraz ikona dobrego smaku i stylu.

Ambasadorka Appetity specjalnie dla marki przygotowała propozycje na kiszone cytryny i marchewki. Jej autorskie przepisy to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania oraz eksperymentów w kuchni, a także ciekawa alternatywa dla sałatek, dodatków do mięs czy samodzielnych przekąsek.

Kiszone cytryny Ewy Wachowicz.
Kiszone cytryny Ewy Wachowicz.

Kiszone cytryny Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Składniki :

  • sól
  • 4 cytryny
  • 4 goździki Appetita
  • 4 szczypty cynamonu Appetita
  • 2 liście laurowe Appetita

Przygotowanie kiszonych cytryn:
Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie naciąć do połowy. W nacięcie włożyć goździk, szczyptę cynamonu i łyżeczkę soli. Na dno słoika dać liście laurowe, ułożyć cytryny i zasypać solą tak, aby przykryła owoce. Odstawić na 5-6 tygodni w chłodne, zacienione miejsce. Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do mięs (również do pieczenia). Kiszone cytryny są też świetnym składnikiem sałatek.

Kiszone marchewki Ewy Wachowicz.
Kiszone marchewki Ewy Wachowicz.

Kiszone marchewki Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 kg marchewek
  • 2 liście laurowe Appetita
  • 1 cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego Appetita
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego Appetita

Zalewa:

  • 1 łyżka soli kamiennej na litr wody źródlanej
  • 6 ząbków czosnku

Przygotowanie kiszonych marchewek:
Marchewkę pokroić w plasterki lub słupki, a cebulę w plasterki. Warzywa przełożyć do kamionki lub słoika, a następnie zalać przegotowaną i przestudzoną wodą z solą. Dodać przyprawy. Przykryć talerzykiem i obciążyć tak, by marchewki znajdowały się pod zalewą. Przykryć ściereczką i zostawić na 5-6 dni. Aby przyspieszyć proces kiszenia, można wlać trochę wody spod kiszonych ogórków i/lub kapusty. Spożywać jako przekąskę lub dodatek do dań.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska