W skrócie
Mam dziś dla ciebie przepis na przepyszną białą kiełbasę, pieczoną z gruszkami i pieczarkami. Choć biała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi oraz żurkiem, to polecam ją również na inne okazje. Doskonale smakuje upieczona z gruszkami i pieczarkami. Dzięki tym dodatkom jest bardziej odświętna, więc można ją podać np. na niedzielny obiad. Parzenie białej kiełbasy może sprawiać niektórym nieco trudności, ale w tym przepisie nie trzeba tego robić. Wystarczy ułożyć mięso w brytfance, dodać pozostałe składniki, a reszta tak naprawdę robi się sama. Wypróbuj nasz przepis na białą kiełbasę i zachwyć rodzinę tym pomysłowym daniem.
Biała kiełbasa pieczona – przepis z gruszkami i pieczarkami
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 białe surowe kiełbasy,
- 1 twarda gruszka,
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 4 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 50 ml śmietanki UHT Łaciata 36%,
- łyżka majonezu,
- po szczypcie gruboziarnistej soli, pieprzu i chili,
- olej.
Polecam także: Wyśmienity żurek na kościach wędzonych
Biała kiełbasa z piekarnika – jak ją przygotować?
- Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
- Cebulę pokroiłam w pióra.
- Gruszkę pokroiłam na ćwiartki.
- Pieczarki pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Brytfankę wysmarowałam olejem, a na dnie umieściłam pokrojoną cebulę.
- Na cebuli ułożyłam białą kiełbasy.
- Między kiełbasami ułożyłam gruszki i całe ząbki czosnku bez obierania.
- Na wierzchu położyłam pieczarki.
- Całość posypałam solą, pieprzem i chili.
- Wstawiłam brytfankę do piekarnika i piekłam kiełbasę 30 minut.
- Przygotowałam szybki sos ze śmietany i majonezu, które wymieszałam.
- Wyjęłam z brytfanki kiełbasę, czosnek i gruszki. Na cebulę i pieczarki wylałam sos i wymieszałam.
- Sos wylałam na spód półmiska, a na nim ułożyłam kiełbasę z gruszkami.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni