https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Święcelina, krzonówka i strząska, czyli wielkanocne dania z Małopolski

mad
Małopolska strząska to potrawa typowo wielkanocna.
Małopolska strząska to potrawa typowo wielkanocna. Fot. archiwum
Znacie krzonówkę i święcelinę? Wiecie co to strząska? To dania wielkanocne przygotowywane w niektórych rejonach Małopolski. O nietypowych daniach wielkanocnych z Małopolski opowiada Aleksander Zachuta, Małopolski Ambasador Smaku.

Strząska, krzonówka, święcelina… Niejeden wprawiony w kulinarnych bojach kucharz miałby niemały kłopot z rozszyfrowaniem potraw, kryjących się za tymi egzotycznymi nazwami. Okazuje się, że w Małopolsce na Wielkanoc przygotowuje się wiele różnorodnych dań. Poznajcie część z nich!

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Sułkowicka krzonówka

- Krzonówka (chrzanówka) jest tradycyjną potrawą wielkanocną przyrządzaną  głównie w Małopolsce. To gęsta zupa z chrzanem, z dodatkiem wędlin i jajek – tłumaczy Aleksander Zachuta.
Ci ciekawe, sułkowicka krzonówka jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
- Jej nazwa pochodzi od głównego składnika zupy, jakim jest chrzan (w pobliżu Sułkowic dawniej mówiło się „krzan” albo „krzon”). Według tradycji do powstania zupy wykorzystywano pozostałości po śniadaniu wielkanocnym z poświęconych potraw – opowiada Małopolski Ambasador Smaku.

Przepis na sułkowicką krzonówkę znajdziecie tu: KLIK

Tajemnicza strząska

Strząska to danie wielkanocne goszczące na terenach Małopolski (Siedliszowice, gmina Żabno).
- Nazwa potrawy wynika wprost ze sposobu jej przyrządzania - tj. dokładnego wymieszania (wstrząśnienia) wszystkich składników. Podstawę dania stanowią pokrojone wędliny, jaja z dodatkiem utartego chrzanu oraz przypraw - głównymi składnikami dania są produkty znajdujące się w wielkanocnej święconce. Wszystkie składniki zalewa się rozczynem wodno-octowym – zdradza Aleksander Zachuta.

Przepis na strząskę znajdziecie tu: KLIK

Podhalańska sodra

Z kolei wędrując na Podhale, zjemy następną wersję wielkanocnej zupy chrzanowej – sodrę, zwaną także chrzonicą, krzonowiną lub święceliną.
- To tradycyjna jednogarnkowa potrawa góralska, podawana na obiad w Wielką Niedzielę. Zagęszczana kwaśnym mlekiem i śmietaną, zwyczajowo wzbogacana jest jajkiem, ścinkami świątecznych wędlin i białą kiełbasą. Podhale słynie ponadto ze wspaniałej jagnięciny – stąd na wielkanocnym stole liczne potrawy z jej udziałem – mówi Małopolski Ambasador Smaku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Arek

Szczerze polecam podhalańską sodrę! Miałem okazję skosztować - rewelacja! Sam potraw nie przygotowuję, ale żona piecze różne ciasta , torta zamawia na e-torty.pl. U nas tradycyjnie na śniadaniu żurek z jakami na specjalnym zakwasie. Do tego kiełbasa, rewelacja. Bardzo dziwne będą te święta. Pierwszy raz bez święconki w sobotę... gdzie zawsze przychodziły tłumy. Siedzimy, pochowani w domach. Ale może dzięki temu nauczymy się gotować. Spróbuję zrobić tą tajemniczką strząskę, dzięki za przepis! Pozdrawiam :)

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska