Małopolskie przysmaki wielkanocne. O świątecznych specjałach najwięcej wiedzą gospodynie z Sułkowic. Ich krzonówka, czyli zupa chrzanowa, jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
Składniki
- serwatka - 8 litrów
- chrzan tarty, sparzony 20 dag + 1 laska chrzanu
- kiełbasa – najlepiej swojska - 1 kg
- boczek wędzony surowy - 1 kg
- łopatka wieprzowa - 1 kg
- zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.)
- jajka - 20 szt.
- zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki)
- żeberka wędzone - 1 kg
- jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce)
- przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku
Wykonanie
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w półcentymetrową kostkę. Po ugotowaniu produktów, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obierać ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić. Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 minut. Dodać lubczyk. Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (według smaku) – około 20 dag. Nie gotować. Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem. Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
