Dawne przepisy na wielkanocne wypieki. To dopiero były ciasta!
Wielkanoc tuż-tuż. A na stołach pyszne baby i mazurki. Często „z przepisu babci”. Ale czy dziś ktokolwiek robi mazurki z 50 jaj? Albo babki z 96? A może ktoś...
Królowa Wielkanocy jest jedna. To sałatka jarzynowa!
Co jadamy w Wielkanoc? Królowa jest jedna – to sałatka jarzynowa! Ta popularna sałatka pojawia się na wielkanocnym stole u 60 procent Polaków, natomiast żurek –...
Bigos – najlepsze przepisy naszych Czytelników
Do liczących sobie kilkaset lat polskich receptur należą między innymi tak kultowe pozycje z polskiej kuchni jak bigos. A czy wiecie, że jeszcze w XVII wieku...
Jajko królem Wielkanocy. Prosty i niezawodny test świeżości jajka
Dlaczego jajko jest tak mocno związane ze Świętami Wielkanocnymi? To symbol wiosennego odrodzenia i płodności. Wielkanoc to wspólne malowanie pisanek. Wielkanoc...
Na przedwojennym targu. Tak dawniej handlowano
Zapraszamy w podróż w czasie – na przedwojenne targowisko! To tutaj, na targach odbywających się kilka razy w tygodniu, mieszkańcy wsi mogli sprzedawać nadwyżki...
Dobre, bo małopolskie. Zobacz, jakich przysmaków możesz skosztować tylko tu
Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Oscypek, bryndza podhalańska, sól wielicka, kiełbasa lisiecka. Wymieniać można w nieskończoność! A być...
Historia zupy – niezwykłe losy królowej polskiej kuchni
Sycąca i rozgrzewająca. Zupa od wieków pracowała na swoją pozycję królowej w polskiej kuchni. W jaki sposób zupa znalazła się w kanonie kuchni polskiej i...
Najstarsza pstrągarnia w tej części Europy. Znajduje się w pobliżu Krakowa
Pstrągi z „Rózina” upieczone na liściach chrzanu musiały w każdą niedzielę pojawiać się stole Potockich. Dziś też możecie raczyć się tą pyszną rybą z...
Przepis na pyszne pampuchy
Pamiętacie jeszcze pampuchy? To pyszne bułeczki drożdżowe, które przygotowuje się na parze. Znane także jako parowańce lub pączki na parze. Zobaczcie przepis...
Podhalańskie moskole z masłem czosnkowo-ziołowym
Ziemniaki, mąka i jaja. Tylko tyle potrzeba, by przygotować pyszne moskole. Zobaczcie przepis.
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Przepis na domową zalewajkę według przepisu babci.
Caseata - najstarsza polska zupa
Dawne kroniki i zapiski sprzed kilku wieków mogą być doskonałą inspiracją i źródłem wiedzy dla wszystkich smakoszy. Najstarszą znaną polską zupą jest polewka...
Wiejski smalec z boczkiem i jabłkiem
Pamiętacie jeszcze domowy smalec z boczkiem i cebulą? Choć dietetyce łapią się za głowę – to pyszne smarowidło do chleba jest niewątpliwie smakiem naszego...
Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków
Małopolskie przysmaki. Obwarzanki, maczanka po krakowsku, zupa kminkowa, moskole, małdrzyki, czy ziemniaki po cabańsku... W Małopolsce jadamy wiele...
Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń
Jak gotowali nasi przodkowie? Warto sięgnąć po dawne książki kucharskie. Jedną z ciekawych pozycji jest „Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych...
To jeszcze nie czas na pogrzeb śledzia!
Przed nami Śledziówka 2025. W tym roku ostatki wypadają 4 marca. Zgodnie z tradycją w ten dzień zajadamy się pysznym śledziem i żegnamy karnawał. Kiedyś...
Krakowska zupa kminkowa
Przepis na krakowską zupę kminkową.
Poganka czy prosna? Poznaj historię kaszy
Jaką kaszę jadano w średniowiecznej Polsce i dlaczego mannę spożywali tylko książęta i królowie? Kto sprowadził gryczaną, a komu zawdzięczamy w naszej kuchni...
Chamula, hołubcie, dzyndzałki… Takich dań z kaszą jeszcze nie jadłeś!
Znacie chamulę, hołubcie i dzyndzałki? Pewnie nie – to regionalne dania z kaszą w roli głównej! Przepisy zebrał i zdradził Paweł Ochman, propagator roślinnej...
Farszynki i inne przysmaki z kaszą w roli głównej
Orkiszowa, owsiana, manna i kukurydziana to kasze rzadziej wykorzystywane w polskiej kuchni – nie są one tak popularne jak gryczana, jęczmienna czy nawet...
Przepisy na przysmaki kuchni góralskiej
Kuchnia góralska – przepisy. Moskole, góralska kwaśnica, czy pieczona baranina... Tradycyjna kuchnia góralska nie należy do specjalnie wykwintnych, jednak...
Fafernuchy, pokuczaj czy parzybroda... Wiesz co jesz?
Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska...
Dodano wczoraj w kategorii Bramy
Dodano 2 dni temu w kategorii Sprzątanie
Dodano 3 dni temu w kategorii Sklep
Dodano 3 dni temu w kategorii Tworzenie stron WWW