Dobre, bo małopolskie. Zobacz, jakich przysmaków możesz skosztować tylko tu
Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Oscypek, bryndza podhalańska, sól wielicka, kiełbasa lisiecka. Wymieniać można w nieskończoność! A być...
Historia zupy – niezwykłe losy królowej polskiej kuchni
Sycąca i rozgrzewająca. Zupa od wieków pracowała na swoją pozycję królowej w polskiej kuchni. W jaki sposób zupa znalazła się w kanonie kuchni polskiej i...
Najstarsza pstrągarnia w tej części Europy. Znajduje się w pobliżu Krakowa
Pstrągi z „Rózina” upieczone na liściach chrzanu musiały w każdą niedzielę pojawiać się stole Potockich. Dziś też możecie raczyć się tą pyszną rybą z...
Zupy ogórkowe naszych Czytelników
Tradycyjne polskie zupy: zupa ogórkowa. Smaczna, pożywna i bardzo zdrowa. Jej podstawą jest wywar mięsny lub mięsno-warzywny oraz starte ogórki kiszone. Palce...
Przepis na pyszne pampuchy
Pamiętacie jeszcze pampuchy? To pyszne bułeczki drożdżowe, które przygotowuje się na parze. Znane także jako parowańce lub pączki na parze. Zobaczcie przepis...
Podhalańskie moskole z masłem czosnkowo-ziołowym
Ziemniaki, mąka i jaja. Tylko tyle potrzeba, by przygotować pyszne moskole. Zobaczcie przepis.
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Przepis na domową zalewajkę według przepisu babci.
Caseata - najstarsza polska zupa
Dawne kroniki i zapiski sprzed kilku wieków mogą być doskonałą inspiracją i źródłem wiedzy dla wszystkich smakoszy. Najstarszą znaną polską zupą jest polewka...
Wiejski smalec z boczkiem i jabłkiem
Pamiętacie jeszcze domowy smalec z boczkiem i cebulą? Choć dietetyce łapią się za głowę – to pyszne smarowidło do chleba jest niewątpliwie smakiem naszego...
Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków
Małopolskie przysmaki. Obwarzanki, maczanka po krakowsku, zupa kminkowa, moskole, małdrzyki, czy ziemniaki po cabańsku... W Małopolsce jadamy wiele...
Pieczona baranina
Przepis na pieczoną baraninę. Potrawa zdobyła I miejsce w konkursie „Sykowne gaździny z Kościeliskiej gminy” w 2015 roku.
Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń
Jak gotowali nasi przodkowie? Warto sięgnąć po dawne książki kucharskie. Jedną z ciekawych pozycji jest „Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych...
To jeszcze nie czas na pogrzeb śledzia!
Przed nami Śledziówka 2025. W tym roku ostatki wypadają 4 marca. Zgodnie z tradycją w ten dzień zajadamy się pysznym śledziem i żegnamy karnawał. Kiedyś...
Krakowska zupa kminkowa
Przepis na krakowską zupę kminkową.
Poganka czy prosna? Poznaj historię kaszy
Jaką kaszę jadano w średniowiecznej Polsce i dlaczego mannę spożywali tylko książęta i królowie? Kto sprowadził gryczaną, a komu zawdzięczamy w naszej kuchni...
Chamula, hołubcie, dzyndzałki… Takich dań z kaszą jeszcze nie jadłeś!
Znacie chamulę, hołubcie i dzyndzałki? Pewnie nie – to regionalne dania z kaszą w roli głównej! Przepisy zebrał i zdradził Paweł Ochman, propagator roślinnej...
Znacie buzę i podcos? To dania z kaszą, które warto spróbować!
Kaszę da się lubić! Co więcej – można z niej wyczarować wiele wspaniałych potraw. Warto sięgać po sprawdzone przepisy i zrobić dania, które od wieków królują w...
Farszynki i inne przysmaki z kaszą w roli głównej
Orkiszowa, owsiana, manna i kukurydziana to kasze rzadziej wykorzystywane w polskiej kuchni – nie są one tak popularne jak gryczana, jęczmienna czy nawet...
Dobre, bo nasze! Tego skosztujesz tylko w Małopolsce
Śliwowica łącka, piękny Jaś, chleb prądnicki, oscypek, obwarzanek… Co łączy te produkty? Skosztujesz ich tylko w Małopolsce. Zobacz zestawienie TOP 10...
Przepisy na przysmaki kuchni góralskiej
Kuchnia góralska – przepisy. Moskole, góralska kwaśnica, czy pieczona baranina... Tradycyjna kuchnia góralska nie należy do specjalnie wykwintnych, jednak...
Fafernuchy, pokuczaj czy parzybroda... Wiesz co jesz?
Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska...
Pyszne pączki z 20 żółtek i 15 jaj
Stary przepis na pączki. Dawniej to były pączki! Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka popularnych książek kucharskich i poradników dla gospodyń, w wydanej w 1866...
Dodano 2 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 3 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne
Dodano 3 dni temu w kategorii Adwokat