https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze. Jak zrobić dobre pampuchy?

mad
Parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze. Zobaczcie przepis na pampuchy!
Parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze. Zobaczcie przepis na pampuchy! Fot. Iwona Borowiec
Pamiętacie jeszcze pampuchy? To pyszne bułeczki drożdżowe, które przygotowuje się na parze. Znane także jako parowańce lub pączki na parze. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Pampuchy – przepis. Pampuchy, zwane inaczej parowańcami podaje się na ciepło. Można je serwować ze słodkim dodatkiem – dżemem lub owocami, ale też w wersji wytrawnej – np. z gulaszem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec!

Składniki na około 15 sztuk

  • 1/2 kg mąki 
  • 1 jajko 
  • 5 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  •  szczypta soli 
  •  250 ml mleka 

Wykonanie
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie). 
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką. 
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek. 
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować około 6-7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina Król

Uwielbiam. Podstawa to mąka, powinna być dobrej jakości np lubella ;-)

A
Agnieszka

Zrobiłam wczoraj, nadziałam konfiturą z mandarynek i posłałam czekoladowym sosem. Znikły od razu. Przepis bardzo prosty tylko trochę więcej mleka dodałam.

G
Gość

Potrawa z czasów dzieciństwa, pyszne. Polecam też z jogurtem owocowym ?

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska