Pijany tort babci Stasi cukierniczym hitem i Wypiekiem Regionalnym Ziemi Gorlickiej
Przez najbliższy rok panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łużnej mogą chwalić się pijanym tortem orzechowym babci Stasi, który dzisiaj podczas konkursu kulinarnego...
Czy jadłbyś, jak Polanie? Kulinarna przygoda z archaiczną kuchnią dziadów
Miało być w plenerze, pośród chałup, jak na Polan przystało, ale z racji aury skończyło się w sali warsztatowej. Nie zmieniło to nic w menu, którego tym razem...
Czas na wyżerkę! Festiwal Pierogów wystartował w Krakowie
To najsmaczniejszy letni festiwal Krakowa! Pierogami polska kuchnia stoi – przekonamy się o tym podczas 22. Festiwalu Pierogów. W dniach 14-18 sierpnia 2024...
Mam fioła na wieżę. Jedyne takie urodziny w Polsce!
Francuskie śniadanie z fiołkiem, konfitury z fiołka, herbata fiołkowa, miody z fiołka, cappuccino z fiołkiem, musztarda fiołkowa i do tego wszystkiego kiełbasa...
Najlepsze wojskowe obiady w Krakowie! Książulo testuje kolejny bar
Podczas swojej ostatniej wizyty w Krakowie, popularny youtuber Książulo, znany ze swoich kulinarnych recenzji, odwiedził kilka krakowskich miejscówek z...
5 zaskakujących faktów o kuchni staropolskiej
Kuchnia staropolska. Mięsiwa z nutą imbiru i cynamonu, nietypowe stworzenia rzeczne oraz brak ziemniaków. Nie są to cechy typowe dla kuchni z odległych krain,...
Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Przepis na grochówkę.
„Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman już dostępna
Premiera kulinarnej publikacji odbędzie się już za za tydzień, w sobotę 25 maja przy Pałacu Kultury w Warszawie na Miedzynarodowych Targach Książki....
Kuchenne rewolucje w Śliwkowej Bobowej. Wiemy, jak zareagowała Magda Gessler!
Wczoraj do późnego wieczora na ulicy Grunwaldzkiej w Bobowej znów było tłoczno i głośno. Wszystko za sprawą Magdy Gessler i ekipy programu Kuchenne...
Kwaśnica po żywiecku
Kwaśnica jest jedna z popularniejszych zup w polskich górach. Prawdziwa góralska kwaśnica jest kwaśna i rozgrzewająca. Popularną kwaśnicę przygotowuje się nie...
Totalna rewolucja Magdy Gessler w Bobowej. Paleta Smaków zniknęła!
Zakończyły się Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler w Bobowej. Paleta Smaków, dotychczas utrzymana w loftowym klimacie odeszła w zapomnienie. Dzisiaj to przesycona...
Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Sprawdzony przepis na prawdziwą, góralską kwaśnicę.
Jak ziemniak, to tylko ze schabowym!
Choć ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły dopiero w XVI wieku, myślimy o nich jak o naszym tradycyjnym polskim produkcie. Z czym...
Na gramy albo kilogramowy worek. Ile zapłacimy za suszone grzyby od zbieraczy?
Ile kosztuje 1 kg suszonych grzybów? Przydadzą się do zupy, pierogów i sosów. Suszone grzyby są znacznie droższe od tych świeżych, więc te na sprzedaż są...
Zatorski karp na świątecznym stole już w niedzielę. Będą też BRAThANKI!
Pieczony, wędzony, gotowany, a może dietetyczny? W cieście, sosie pomidorowym lub płatkach kukurydzianych? Ujrzeć go można również w pulpecikach i pierożkach,...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Przepis na domową wuzetkę
Wuzetka to niewątpliwie królowa kawiarni w PRL. Nawet w słynnej komedii Barei „Miś” pojawia się scena z tym słynnym ciastkiem. „Kawa i wuzetka są obowiązkowe...
Jak zrobić dobre placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane doczekały się swojego święta. Dzień Placków Ziemniaczanych obchodzimy 13 listopada. Jak zrobić dobre placki? Zobaczcie przepisy!
Sprawdzone przepisy na dania z gęsią
Dlaczego właśnie teraz warto sięgać po gęś? Bo tylko w listopadzie i grudniu kupimy gęś świeżą. Zobaczcie propozycje na proste i pyszne dania z gęsią w roli...
Pierogi, tuszka, smalec, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny? Zaczyna się sezon
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Konfitury ze spirytusem, czyli jak dawniej robiono przetwory
Jak dawniej robiono konfitury i marmolady? Warto sięgnąć po dawne książki kucharskie. Jedną z ciekawych pozycji jest „Ilustrowany kucharz krakowski dla...
Dodano 2 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 4 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne
Dodano 4 dni temu w kategorii Adwokat