W Siarach odbył się I Festiwal Pieczonego Ziemniaka
W Siarach odbyło się dzisiaj prawdziwe święto podhalańskich gruli, poznańskich pyrów, śląskich kartofli, kaszubskich bulw i wreszcie naszych – pogórzańskich i...
Dziczyzna – dlaczego warto ją jeść?
Choć króluje na polskich stołach od stuleci, nie każdy z nas miał okazję jej skosztować. Dziczyzna to niezwykle zdrowe i smaczne mięso, będące podstawą diety...
W Bieczu śpiewająco odbyła się kulinarna Bitwa Smaków
W Bieczu śpiewająco odbyła się kulinarna Bitwa Smaków. Panie z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Biecza, ale też KGW z Klonówki w gminie Starogard Gdański...
Pierogi w różnych kolorach i smakach na Małym Rynku. Są nawet kebabowe. Ceny szokują
Na Małym Rynku w Krakowie rozpoczął się Festiwal Pierogów. Najczęściej sprzedawane są w cenie 4 zł za sztukę, ale są też promocje, takie jak 6 sztuk za 25 zł,...
Powrót do smaków sentymentalnych
Przyjemność płynąca z jedzenia jest oczywista. Niektóre smaki jednak bardziej niż inne, poprzez przywoływanie wspomnień z domu rodzinnego, wyzwalają wewnętrzny...
Magia potraw i nie tylko na Małopolskim Festiwalu Smaków w Brzeszczach
Lody, wilcze burgery, kwasówka z jajkiem, czy żur braci Piskorów na oryginalnym zakwasie, to tylko niektóre specjały, których można było spróbować podczas...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Blok czekoladowy z żurawiną i bakaliami
Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy? W czasach PRL, kiedy na półkach królował ocet, taki blok zrobiony w domu był prawdziwym przysmakiem. Jego podstawą było...
Tak się dawniej piekło: mazurki z 50 jaj!
Przepisy na wielkanocne mazurki z 1909 roku.
Domowe ciasteczka ziemniaczki
Zostało Wam ciasto? Zróbcie kultowe ciasteczka ziemniaczki! To niewątpliwie powrót do smaków dzieciństwa! Zobaczcie przepis!
Pyszny bigos na Dzień Bigosu!
Czy wiecie, że bigos doczekał się swojego święta? Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia! Jak zrobić dobry bigos? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych...
Bez tych potraw nie wyobrażamy sobie Wigilii. Zobacz, co musi się znaleźć na stole
Może być ich 12, 9 lub 7, ale muszą być. Potrawy wigilijne to coś, bez czego nie sposób wyobrazić sobie tej wyjątkowej kolacji 24 grudnia. Są dania, których z...
Małopolskie przysmaki: flaki z kaszą
Przepis na flaki z kaszą, potrawę, która zdobyła pierwsze miejsca na półfinałach w Oświęcimiu Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej
Kuchnia Wielkopolski najczęściej kojarzy się z używaniem dużej ilości twarogu, ziemniaków i cebuli. Doskonałym przykładem są pyry z gzikiem, dla wielu osób...
Moskole, gęsie pipki i tarcioki. Najdziwniejsze dania z Małopolski
Kuchnia małopolska to przysmaki zajadane w Krakowie, Zakopanem i w okolicach. Znawcy kulinariów kojarzą zapewne takie specjały jak gęsie pipki, suska sechlońska...
Regionalne ciasta grzechu warte
Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w...
Postny żurek na domowym zakwasie według babcinego przepisu
Koło Gospodyń Wiejskich w Konaszówce proponuje żurek na domowym zakwasie. Sprawdź jak go wykonać!
Domowy chleb razowy bez zakwasu
Przepis na domowy chleb razowy bez zakwasu.
O najlepszych pączkach, które wiatr z półmiska zdmuchuje
Tłusty czwartek 2022. Skąd się wziął tłusty czwartek? Skąd u nas tradycja smażenia i jedzenia pączków? Tłusty czwartek to w tradycji chrześcijańskiej ostatni...
Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Przepis na kołacz z serem od Koła Gospodyń Wiejskich.
Z kuchni babci: kluski ziemniaczane
Sentymentalne smaki dzieciństwa. Warto od czasu do czasu powrócić do sprawdzonych przepisów naszych babć. Kluski ziemniaczane to jeden z tych przepisów, który...
Co jadali nasi pradziadowie?
O tym, dlaczego chłopi nie jadali sera, a mieszczanie przepadali za rakami i ananasami rozmawiamy z Krystyną Reinfuss-Janusz z Muzeum Etnograficznego w...
Dodano 2 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 3 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne
Dodano 4 dni temu w kategorii Adwokat