Mistrzyniami sztuki wyrabiania ciasta, jego wałkowania, zwijania rogali, wypieku i dekoracji są w gorlickiej firmie Ewa Sitek, Krystyna Środulska i Iwona Kijek, wszystkie specjalistki w zawodzie cukiernik.
W misie urządzenia do wyrabiania jest już cukier roztarty z jajkami, mlekiem, drożdżami, ale żaden z zatrudnionych tutaj cukierników proporcji nie zdradza.
- To firmowa tajemnica, bo i receptura jest nasza, autorska – mówi Iwona Kijek, do której trafia zarobione już ciasto.
Trzeba mieć sporo siły, by w drożdżową kulę przy użyciu wałka wbić dodatkowy tłuszcz. Wszystko, jak podaje pani Iwona: - Dla uszlachetnienia ciasta i po, to, by po wielokrotnym jego rozwałkowaniu i upieczeniu, pięknie się rozwarstwiało.
Około centymetrowej grubości płat ciasta trafia na blat cukierniczy i z mistrzowską wprawą pani Iwony jest dzielony na równe trójkąty. Teraz to moment, gdy rogal dostaje swe serce – słodkie nadzienie ze zmielonego białego maku, wzbogaconego bakaliami.
Spod rąk cukierniczek w błyskawicznym tempie wychodzą równiutkie rogale. Pulchności i objętości nabierają w garowni. To miejsce, gdzie pierwsze skrzypce grają drożdże i temperatura. Tutaj rogal zwiększa swoją objętość dwukrotnie i zaraz potem ląduje w piecu, by chwycić rumieńców.
Wystudzone rogale znów trafiają na cukierniczy blat, a całości dopełnia gęsty biały lukier i odrobina płatków migdałowych, którymi udekorowane są gotowe słodkości świętego Marcina. Trafią do dwóch firmowych sklepów Podzamcza, a także do gorlickich sklepów osiedlowych, czy delikatesów.
W rodzinnym biznesie dzisiaj pracuje 46 osób zatrudnionych w dwóch firmowych sklepach, w nowoczesnym zakładzie produkcyjnym i restauracji. Przypadająca w tym roku 25. rocznica powstania firmy przywołuje wspomnienia.
- Zaczynaliśmy z żoną i jednym pracownikiem w pomieszczeniach gospodarczych dostosowanych do potrzeb cukierni, a ruszyliśmy przecież z produkcją drobnych ciasteczek i wafli – opowiada właściciel – dodaje Stanisław Mucha- Słomski.
Dzisiaj zakład produkcyjny to nowoczesna hala – podzielona na dwa działy – cukierniczy i garmażeryjny, w którym w oparciu o polską kulinarną tradycję powstają słodkie i wytrawne pyszności.
