Pamiętacie ciasteczka ziemniaczki? Teraz możecie zrobić je w domu! Zobaczcie przepis Koła Gospodyń z Białki.
Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK
Składniki
- ok. 500 g czerstwego ciasta lub herbatników
- 100 g masła
- 100 ml rumu (lub wódka, ajerkoniak, likier migdałowy)
- 2 łyżki kakao
- 50 g żurawiny (lub rodzynki, figi, pokruszone orzechy włoskie itp.)
- cukier puder
- słodka śmietanka
- do obtaczania (opcjonalnie): mielone orzechy, wiórki kokosowe, kakao
Wykonanie
Ciasto lub herbatniki zemleć. Masło rozpuścić i przestudzić. Żurawinę lub rodzynki namoczyć w alkoholu. Odsączyć, a alkohol wlać do zmielonego ciasta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Spróbować jak smakuje. Jeśli za mało słodkie, dodać cukru pudru. A jeśli zbyt suche i zagniatane z niego kulki rozpadają się, dodać słodką śmietankę. Uformować kulki i obtaczać dowolnie – orzechami, kakao, kokosem. Wstawić do lodówki, aby stężały.
Zobacz koniecznie!
