Ser z olejem lnianym. Olej pozyskiwany z nasion lnu jest jednym z najzdrowszych! Bogactwo jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych dobrze wpływa na układ krążenia. Olej lniany pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Marty Góry.
Składniki:
- ser biały (tłusty, półtłusty lub inny)
- olej lniany budwigowy (lub inny lniany)
- sól, pieprz
Dodatkowo
- rzodkiewka, szczypiorek, młoda cebulka, czosnek rozgnieciony, opcjonalnie cebula tzw. stara, pokrojona drobniutko, zalana wrzątkiem, zagotowana przez minutę, odsączona i wystudzona
Wykonanie
Ser biały rozdrobnić (rozgnieść, przepuścić przez praskę, według uznania), dodać przyprawy i dodatki według gustu. Można wszystkie, można tylko niektóre. Skropić olejem lnianym. Dokładnie wymieszać.
Ponieważ olej lniany stosowany na surowo (nie nadaje się do smażenia i pieczenia) ma specyficzny smak, serek jest najlepszy następnego dnia.
Zobacz koniecznie!

Wideo