Awokado to coraz popularniejszy owoc (nie warzywo!) na naszych stołach. Powód? Posiada wiele cennych walorów, Aztekowie nazywali je nawet „masłem Boga”. No właśnie – jak zrobić masło z awokado? Zobaczcie przepis!
Masło z awokado – przepis. Awokado jest źródłem korzystnych tłuszczów roślinnych w naszej diecie. Czy wiecie, że to daleki kuzyn...gruszki?Jest bogate w witaminy i minerały. Zobaczcie przepis na zdrowe masło z awokado naszej Czytelniczki Pauliny Nosek.
Masło z awokado. Fot. Paulina Nosek
Składniki
2 bardzo dojrzałe awokado Hass
1/2 soczystej limonki
łyżeczka morskiej soli
Wykonanie Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miękki miąższ i wrzucić do malaksera. Dodać sok z limonki i sól. Masło trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce do 48 godzin.