Przepisem na domowy chleb razowy podzieliły się Panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich w Zasolu (gmina Brzeszcze).
Na inne chleby przepisy znajdziecie
Składniki
- 1 kg mąki pszennej (typ 500)
- 2 szklanki otrąb pszennych
- 4 szklanki letniej wody (niepełne)
- 10 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- jajko
- dodatki (według uznania): nasiona słonecznika, nasiona dyni, siemię lniane, mak, orzechy, kminek
Domowy chleb razowy bez zakwasu. Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, dodać lekko wyrośnięte drożdże i jeszcze raz wszystko wymieszać – najlepiej drewnianą łyżką. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Ciasto przełożyć do foremek (np. forma „keksówka”), posmarować rozmąconym jajkiem i posypać wybranymi dodatkami. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 st. Po nagrzaniu zmniejszyć temperaturę do 170 st. i piec ok. godziny (sprawdzić patyczkiem).
Zobacz też:Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń z Białki

Wideo