https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Chleb razowy Koła Gospodyń Wiejskich Zasole.
Chleb razowy Koła Gospodyń Wiejskich Zasole. LGD Dolina Soły
Przepis na domowy chleb razowy bez zakwasu.

Przepisem na domowy chleb razowy podzieliły się Panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich w Zasolu (gmina Brzeszcze).

Na inne chleby przepisy znajdziecie

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 4 szklanki letniej wody (niepełne)
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • dodatki (według uznania): nasiona słonecznika, nasiona dyni, siemię lniane, mak, orzechy, kminek

Domowy chleb razowy bez zakwasu. Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, dodać lekko wyrośnięte drożdże i jeszcze raz wszystko wymieszać – najlepiej drewnianą łyżką. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Ciasto przełożyć do foremek (np. forma „keksówka”), posmarować rozmąconym jajkiem i posypać wybranymi dodatkami. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 st. Po nagrzaniu zmniejszyć temperaturę do 170 st. i piec ok. godziny (sprawdzić patyczkiem).

Zobacz też:Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń z Białki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Asia
Lubię taki chlebek posmarowany chrzanem krakusa a na to swojska szyneczka ;-)
a
artek
Focaccia jest mega, jutro wypróbuję :)
m
modokia
Ja piekę sama razowy i czasami biłąy ale to sporadycznie. Sprawdzoe:kenwoodworld.com/pl-pl/przepisy/przepisy/pieczywo1
K
Kr@k
Smacznego.
Pozdrawiam.
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska