Blok czekoladowy – przepis. Smak bloku czekoladowego zna zapewne każdy z nas. Zobaczcie przepis na nieco inny blok czekoladowy – z wiórkami kokosowymi, żurawiną i orzechami. Palce lizać! Przepisme podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga “Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki na foremkę keksową, półokrągłą o wymiarach 35x10x5cm:
- 150 g margaryny zwykłej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 100ml wody
- 250 g mleka w proszku
- 100 g herbatników zbożowych
- 20 g ryżu preparowanego
- 20 g wiórek kokosowych
- 50 g orzechów laskowych
- 20 g orzeszków sojowych
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 opakowanie rurek waflowych o smaku waniliowym (ok. 250 g)
Wykonanie
Margarynę wraz z cukrem stopić na małym ogniu, następnie dolać wodę i przesiane mleko w proszku. Całość energicznie wymieszać, by nie było grudek. Do wyrobionej masy dodać odmierzone ilości pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy. Wygładzić wierzch i ułożyć rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku). Deser schłodzić, gotowy wyjąć z formy i pokroić na plastry.
Zobacz koniecznie!
