https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki dzieciństwa: mleczny blok czekoladowy z żurawinowym oczkiem i bakaliami [PRZEPIS]

mad
Blok czekoladowy z żurawiną i bakaliami.
Blok czekoladowy z żurawiną i bakaliami. Fot. Joanna Tokarz
Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy? W czasach PRL, kiedy na półkach królował ocet, taki blok zrobiony w domu był prawdziwym przysmakiem. Jego podstawą było mleko w proszku, pokruszone herbatniki i margaryna. I dziś można zrobić ten przysmak. Zobaczcie przepis.

Blok czekoladowy – przepis. Smak bloku czekoladowego zna zapewne każdy z nas. Zobaczcie przepis na nieco inny blok czekoladowy – z wiórkami kokosowymi, żurawiną i orzechami. Palce lizać! Przepisme podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga “Kuchnia w czekoladzie”.
 
 
Składniki na foremkę keksową, półokrągłą o wymiarach 35x10x5cm: 

  • 150 g margaryny zwykłej  
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 100ml wody 
  • 250 g mleka w proszku 
  • 100 g herbatników zbożowych 
  • 20 g ryżu preparowanego 
  • 20 g wiórek kokosowych 
  • 50 g orzechów laskowych 
  • 20 g orzeszków sojowych 
  • 30 g suszonej żurawiny 
  • 1 opakowanie rurek waflowych o smaku waniliowym (ok. 250 g) 

 
Wykonanie
Margarynę wraz z cukrem stopić na małym ogniu, następnie dolać wodę i przesiane mleko w proszku. Całość energicznie wymieszać, by nie było grudek. Do wyrobionej masy dodać odmierzone ilości pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy. Wygładzić wierzch i ułożyć rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku). Deser schłodzić, gotowy wyjąć z formy i pokroić na plastry. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza

Właśnie takie ciasta to moje smaki z dzieciństwa, moja babcia często je robi. Jeszcze caprio porzeczkowe mi się tak kojarzy

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska