Ciasto Rafaello bez pieczenia jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. To ciasto na krakersach lub herbatnikach z masą budyniową i kokosem. Niebo na talerzu!
Składniki na ciasto Rafaello
- 2 paczki (po 180 g) krakersów lub herbatników
- ½ litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 g masła
- 200 g wiórek kokosowych
Wykonanie ciasta
Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną i pszenną dobrze wymieszać ze szklanką mleka i dodać do utartych żółtek. Drugą szklankę mleka zagotować z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną cały czas mieszając, uważając aby budyń się nie przypalił i żeby nie powstały grudki.
Budyń odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju kokosowego i 180 g wiórek kokosowych (resztę zostawić do posypania wierzchu).
Blachę o wymiarach ok. 20x26 wyłożyć krakersami, następnie wyłożyć masę kokosową i tak do wykończenia składników. Z 2 paczek krakersów wyszło mi 4 warstwy krakersów, ale można zrobić 3 z większą ilością kremu. Wierzch posypać resztą wiórków kokosowych. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby krakersy zrobiły się miękkie.
Przepis Karoliny Marczewskiej
Polecamy sprawdzone przepisy na pyszne ciasta:
