Nasza Loteria

Ciasto Rafaello z budyniem i kokosem na herbatnikach. Pyszne ciasto bez pieczenia! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pyszne ciasto bez pieczenia - Rafaello na herbatnikach, z masą budyniową i kokosem. Zobaczcie przepis.
Pyszne ciasto bez pieczenia - Rafaello na herbatnikach, z masą budyniową i kokosem. Zobaczcie przepis. Fot. Karolina Marczewska
Macie ochotę na szybkie ciasto bez pieczenia? Wypróbujcie przepis na „Rafaello” na krakersach lub herbatnikach. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka.

Ciasto Rafaello bez pieczenia jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. To ciasto na krakersach lub herbatnikach z masą budyniową i kokosem. Niebo na talerzu!

Składniki na ciasto Rafaello

  • 2 paczki (po 180 g) krakersów lub herbatników
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych

Wykonanie ciasta
Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną i pszenną dobrze wymieszać ze szklanką mleka i dodać do utartych żółtek. Drugą szklankę mleka zagotować z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną cały czas mieszając, uważając aby budyń się nie przypalił i żeby nie powstały grudki.
Budyń odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju kokosowego i 180 g wiórek kokosowych (resztę zostawić do posypania wierzchu).
Blachę o wymiarach ok. 20x26 wyłożyć krakersami, następnie wyłożyć masę kokosową i tak do wykończenia składników. Z 2 paczek krakersów wyszło mi 4 warstwy krakersów, ale można zrobić 3 z większą ilością kremu. Wierzch posypać resztą wiórków kokosowych. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby krakersy zrobiły się miękkie.

Przepis Karoliny Marczewskiej

Polecamy sprawdzone przepisy na pyszne ciasta:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska