W Siarach odbył się I Festiwal Pieczonego Ziemniaka. Bohater dnia pływał w zupie, królowal w sałatce i piekł się w ognisku

Agnieszka Nigbor-Chmura
Agnieszka Nigbor-Chmura
W Siarach odbyło się dzisiaj prawdziwe święto podhalańskich gruli, poznańskich pyrów, śląskich kartofli, kaszubskich bulw i wreszcie naszych – pogórzańskich i łemkowskich ziemniaków. I Festiwal Pieczonego Ziemniaka zgromadził wszystkich, którzy lubią wspólnie spędzać czas, a warzywo, o którym mowa cenią sobie w kuchni, jako podstawę wielu smacznych dań.

Dzisiaj w roli głównej w Siarach występował festiwalowy ziemniak z ogniska z solą lub ziołowym masłem, ale nie tylko.

- Przygotowałem do degustacji zupę ziemniaczaną z porem, boczkiem i majerankiem, oraz sałatkę ziemniaczaną z gotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych, kopru, szczypioru, czerwonej cebulki, połączonych majonezem i jogurtem naturalnym, doprawione pieprzem i solą - mówił Radosław Kłapacz instruktor kulinarny.

Do tego podczas festiwalu królował ziemniak w kotle, czyli tradycyjna zapiekanka z ziemniakami w roli głównej, pieczona w kociołku na ognisku.

- Dzisiejsze święto, to święto ziemniaka, dlatego, że każda gospodyni zwykle ma ziemniaki z domu i jest w stanie zrobić z nich praktycznie wszystko. Czy to są kluski śląskie, placki ziemniaczane, czy pierogi ruskie, które wszyscy uwielbiamy, czy pierogi z nadzieniem ziemniaczanym z boczkiem i kiełbasą, podstawą wszystkich tych potraw jest właśnie ziemniak - mówi Renata Szczepanik z Nieformalnej Grupy My Dla Przyszłych Pokoleń, która była inicjatorem i organizatorem dzisiejszego festiwalu. - Mamy ogromną nadzieję, że nasza impreza na stałe zagości w lokalnym kalendarzu imprez i za rok spotkamy się pod szkolną górką na II Festiwalu Pieczonego Ziemniaka – dodała przedstawicielka Grupy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie