Spis treści
Kluseczki ziemniaczane z masłem szałwiowym

Liczba porcji: 4 (czas przygotowania: 40 minut)
Składniki:
• 1,5 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę mączystych ziemniaków
• 1 jajo
• Ok. 1 szklanka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• Kilka łyżek mąki pszennej
• Sól
• Duża szczypta gałki muszkatołowej
• 1/2 szklanki startego na drobnej tarce sera Rubin
• Kilka listków szałwii
• Ok. 100 g masła
• Świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Ziemniaki przekładamy do dużej miski, uklepujemy je na równo, dzielimy na cztery porcje i jedną z nich wyciągamy na moment z miski. W powstałą przestrzeń wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy większość startego sera (odkładamy sobie tylko do posypania dania na koniec), wbijamy jajo i posypujemy całość kilkoma łyżkami mąki pszennej oraz dokładamy tę jedną, wyciągniętą na moment, porcję ziemniaków. Doprawiamy sporą szczyptą startej gałki muszkatołowej i dokładnie wyrabiamy masę. Nie robimy tego zbyt długo, bo będzie się robiła rzadka. Jeśli za bardzo klei się do dłoni, podsypujemy ją mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Przekładamy gładkie i jednolite ciasto na stolnicę, odkrawamy spory kawałek, rolujemy na wałek i kroimy w małe kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, partiami wrzucamy do niej kluski i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcie na wierzch. W tym czasie w rondelku obok rozgrzewamy masło wraz z listkami szałwii. Podgrzewamy do czasu, aż masło lekko zbrązowieje
i przestanie się pienić. Kluseczki polewamy ciepłym masłem przelanym przez drobne sitko, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy resztą startego sera.
Sałatka ziemniaczana z brokułem, rzodkiewką i jajkami

Liczba porcji: 4 (czas przygotowania: 20 minut + gotowanie ziemniaków)
Składniki:
• 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
• 3 jaja ugotowane na twardo
• 1/2 małego brokułu
• 5 rzodkiewek
• Szczypiorek
• Sól, pieprz
• Duża szczypta mielonej, ostrej papryki
• Koperek do dekoracji
Dressing:
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka miodu
• Olej rzepakowy
Wykonanie
Ugotowane, wystudzone ziemniaki w mundurkach obieramy i razem z jajkami kroimy w ćwiartki lub talarki. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie, i wkładamy je do miseczki
z lodowatą wodą i kilkoma kostkami lodu. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy krótko w osolonym wrzątku. Powinien być ładnie zielony i jędrny. W małej miseczce łączymy ze sobą musztardę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód. Następnie, ciągle mieszając, dolewamy cienką stróżką olej. Sos powinien zgęstnieć, być jednolity i aksamitny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Na szerokim talerzu układamy ziemniaki, jaja, plasterki rzodkiewki, różyczki brokułu. Doprawiamy solą, ostrą papryką
i pieprzem, skrapiamy solidnie dressingiem i dekorujemy gałązkami koperku. Serwujemy od razu lub po schłodzeniu.
Ziemniaki puree z kapustą i boczkiem

Liczba porcji: 4 (czas przygotowania: 35 minut)
Składniki:
• 800 g ziemniaków
• 1/2 małej zielonej kapusty
• 250 g wędzonego boczku
• Ok. 100 ml mleka
• 35 g masła
• 1 duża cebula
• 2 łyżeczki musztardy (najlepiej z całymi ziarnami gorczycy)
• 1 listek laurowy
• 2 ziela angielskie
• 1 płaska łyżeczka cukru
• Sól, pieprz
• Olej
Wykonanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół lub w ćwiartki, jeśli są większe, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W tym czasie kapustę kroimy w paski i gotujemy wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i cukrem, aż będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.
Mleko podgrzewamy razem z masłem - nie musi wrzeć, chodzi o rozpuszczenie w nim masła. Boczek i cebulę kroimy w grubszą kostkę i prażymy na łyżce oleju, aż się boczek wytopi i zarumieni, a cebula lekko zezłoci.
Odcedzamy ziemniaki, odparowujemy i podlewamy ciepłym mlekiem z masłem, ugniatamy je tłuczkiem do ziemniaków na puree. Kapustę odcedzamy, mieszamy z musztardą i dodajemy do ziemniaków, dorzucamy również boczek z cebulką. Mieszamy dokładnie i serwujemy jako dodatek do dań. Masę ziemniaczano-kapuścianą można również rozłożyć w porcjach na blasze i podpiec pod rozgrzaną grzałką w piecu, będzie lekko chrupiąca z zewnątrz i gładka, aksamitna w środku.
O ekspertce

Marieta „Maryś” Marecka
Prowadzi autorski program „ABC GOTOWANIA” oraz „365 Obiadów Mariety Mareckiej” na antenie Kuchnia+. Autorka książek. W październiku 2015 ukazała się jej pierwsza książka „ABC gotowania”.
W 2016 pojawiła się na rynku część druga, a jesienią 2017 – kolejna, tym razem „ABC gotowania 3”.
Swoją kulinarną przygodę rozpoczęła udziałem w drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w telewizji TVN. Potem zajęła drugie miejsce w programie „Warsztaty smaku Kuchni+ z Tomkiem Jakubiakiem”. Miała tam swój autorski odcinek „Warsztaty Smaku – Wyjadacze”.
Obecnie jest częstym gościem śniadaniowego programu Dzień Dobry TVN. Publikuje felietony i przepisy kulinarne w magazynach kobiecych oraz na portalach internetowych. Kolekcjonuje publikacje kulinarne.
Zobacz też inne propozycje na dania z ziemniaków:
