Spis treści
Polacy pokochali ziemniaki. Ze świecą szukać tego, kto jeszcze nigdy nie miał go w ustach. Statystyczny mieszkaniec nadwiślańskiego kraju zjada około 100 kg ziemniaków rocznie. Imponujący wynik, prawda? Ale czy zawsze grają „pierwsze skrzypce”?
W ramach VII edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” proponujemy przepisy na dania, w których kartofle są pierwszoplanowym bohaterem.
Przepis na pudding z ziemniaka

Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 40 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 5 jajek
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Sos:
- 10 g masła
- 600 g śliwek
- opcjonalnie cukier, jeśli mamy kwaśne śliwki
Wykonanie
W misce dokładnie mieszamy mleko z mąką, aż nie będzie grudek. Dodajemy jajka i dokładnie roztrzepujemy. Następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. W drugiej misce dokładnie rozgniatamy ziemniaki, dodajemy do nich miękkie masło i rozcieramy, aby były jak najgładsze. Dodajemy do mleka, mieszamy energicznie rózgą. Formę 22 cm smarujemy tłuszczem, np. masłem. Powstałą masę wlewamy do formy przez sitko o drobnych oczach. Pieczemy 40 minut w 180°C, następnie czekamy do przestudzenia.
Sos: śliwki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy śliwki i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Jeśli trzeba, dodajemy cukier.
(przepis: @furajedzenia)
Przepis na pizzę z ziemniakami

Składniki:
Ciasto:
- 7 g drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 ml letniej wody
- 400 g mąki pszennej (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- 300 g ziemniaków
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 120 g mozzarelli
- 30 g parmezanu
Wykonanie
Do miseczki wsypujemy drożdże suche, cukier, łyżkę mąki i 50 ml letniej wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.
Do dużej miski dodajemy mąkę, sól, olej, pozostałą wodę, szczyptę pieprzu oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się kleić do rąk. Odstawiamy na 40 minut, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Wkładamy je do miski i zalewamy lekko osoloną wodą. W tej zalewie zostawiamy ziemniaki na czas wyrastania ciasta, aby nieco zmiękły. Wyrabiamy okrągły placek dłonią – w zależności od tego, jak grubą czy cienką pizzę lubimy, tym pizza będzie mieć większą lub mniejszą średnicę. W miseczce mieszamy majonez
z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy ziołami prowansalskimi, a także posiekanym świeżym rozmarynem. Następnie posypujemy startym serem mozzarella i parmezanem. Na wierzchu układamy talarki ziemniaczane (oczywiście wcześniej muszą być dobrze odcedzone). Pieczemy w temp. 240°C przez 13-15 minut (pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, żeby przyrumienić z wierzchu ziemniaki – będą wtedy bardziej chrupiące).
(przepis: @poprostupycha)
Przepis na wrapa z pieczarkami i pieczonymi ziemniakami w tymianku i rozmarynie

Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 150 g pieczarek
- 100 g serka wiejskiego
- 70 g jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
- gotowe pełnoziarniste wrapy/tortille
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na w miarę równą kostkę i gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i czekamy, aż wyschną. Po wyschnięciu kropimy olejem i oprószamy papryką słodką, solą i pieprzem, i wkładamy do piekarnika na 180°C na 25 minut. Następnie myjemy pieczarki i również kroimy w równą kostkę. Na oleju podsmażamy je, dodając szczyptę soli, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Jak już będą ładnie zarumienione, przekładamy do miski.
Następnie robimy sos czosnkowy (jogurt + sprasowany czosnek) i łączymy go z serkiem wiejskim. Po upieczeniu ziemniaków mieszamy wszystko razem (sos, ziemniaki i pieczarki). Ostatni krok to nałożenie farszu do tortilli/wrapa. Paprykę i cebulkę kroimy w paski i piórka i również dorzucamy do wrapa. Następnie składamy i podpiekamy na patelni grillowej.
(przepis: @kamilkrupicz)
Przepis na tartę z ziemniaków i prawdziwków z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki (na formę do tarty o średnicy 25 cm):
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 200 g masła (schłodzone)
- szczypta soli
- 1 jajko
Nadzienie do tarty:
- 300 g podgrzybków
- 2 średnie ziemniaki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 150 g tartej mozzarelli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- forma do tarty, papier do pieczenia, fasola Jaś
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plastry. Do miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło. Wbić jajko, wyrobić ciasto i przełożyć do formy na tarte?. Docisnąć ciasto palcami do spodu i rantów formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć ziarnami fasoli. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C na środkowej półce przez 15 minut (grzanie góra-dół).
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone grzyby, całość podsmażyć razem z dodatkiem rozmarynu i odstawić do przestygnięcia. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietankę kremówkę i przelać do usmażonych grzybów. Całość doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodać 3/4 mozzarelli i wymieszać. Na podpieczony spód ciasta delikatnie wylać część masy, następnie ułożyć warstwę ziemniaków i zalać pozostałą częścią masy. Na wierzchu posypać pozostałą mozzarellą. Tarte piec w temp. 180°C przez 30-35 minut. Przed wyjęciem tarty, pozostawić ją w piekarniku na 10-15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
(przepis: @kulinarnyja)
