Spis treści
Ziemniak. Od rośliny ozdobnej po kulinarny must have
Ziemniak był uprawiany już 8 tysiąclecia p.n.e. przez Inków w Ameryce Południowej Historia pojawienia się ziemniaka w Polsce sięga XVII wieku. Początkowo szare bulwy nie wzbudziły entuzjazmu konsumentów. Jednak z czasem ziemniak zdobył serca Europejczyków. W XIX wieku stał się podstawą diety dla wielu mieszkańców kontynentu.
Cudze chwalimy, swego nie znamy, czyli bogactwo ziemniaka
Przyjmuje się, że na świecie istnieje ok. 4000 odmian ziemniaka, z czego w Polsce uprawia się około 140. Ziemniak jest czwartą najważniejszą rośliną uprawną na świecie, a przeciętny obywatel świata konsumuje rocznie około 32 kg tego warzywa. Polacy – aż 100 kg1 i to w różnej postaci. Wciąż jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak wielkie bogactwo w nim drzemie. Być może nie dostrzegamy potencjału tej niepozornej rośliny, którą bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Tymczasem ziemniak to nie tylko popularne i wszechstronne warzywo wykorzystywane w kuchni, ale także źródło cennych składników odżywczych. Warto je łączyć z egzotycznymi super foods i uzyskać dzięki temu niesamowity efekt synergii.
– Ziemniaki dostarczają ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, potas i mangan. Dodatkowo mają średni indeks glikemiczny oraz zawierają błonnik pokarmowy – wyjaśnia dietetyk, Aneta Korzeniecka. – Co więcej, ziemniaki - szczególnie te poddane schłodzeniu - są źródłem tzw. skrobi opornej, czyli takiej, która korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy, zmniejsza wydzielanie insuliny po posiłku oraz zwiększa odczuwanie sytości. – dodaje.
Warto mieć na uwadze, że sposób przygotowania ziemniaków ma duże znaczenie dla zachowania ich właściwości odżywczych. Gotowanie w mundurkach i gotowanie na parze to metody, które minimalizują utratę składników odżywczych. Biorąc to pod uwagę, warto jeść ziemniaki, a nawet od czasu do czasu można skusić się na domowej roboty frytki.
Frytki a’la belgijskie

Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Pozom ostrości: 2
Składniki:
- 3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food
- 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
- 1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)
- 2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody
- 1 l oleju do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- 50 g tartego sera pecorino
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1x1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.
Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi

Ilość porcji: 4
Czas: 15 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g Pasty z bulgogi House of Asia
- około 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g wody
- 100 g orzeszków ziemnych posiekanych
- 2 łyżki posiekanej zielonej dymki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni.
Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką.
Są potrawy i smaki, które przypominają nam smaki dzieciństwa i atmosferę rodzinnego domu. Niewątpliwie jednym z nich są kluski ziemniaczane, które mają głęboko zakorzenioną tradycję w wielu kuchniach świata. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do różnorodnych potraw, takich jak gulasze, pieczenie, duszone mięsa. Doskonale komponują się z różnymi sosami – które świetnie absorbują – a ich wszechstronność sprawia, że można je dostosować do wielu gustów i preferencji kulinarnych. Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi są więc doskonałym pomysłem na znane danie z koreańskim twistem.
Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry

Ilość porcji: 4
Czas: 15 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
- 400 g drobno pokrojonego mięsa z podudzia kurczaka
- 50 g Pasty curry żółtej Kanokwan
- 400 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
- 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1drobno posiekany ząbek czosnku
- 50 g kurek
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebulę pokrojoną w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i się nie kleić, a jeśli tak jest, dodaj więcej mąki pszennej.
Ciasto podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj wałeczki i pokrój nożem na kształt kopytek.
Następnie kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka przelej zimną wodą i osusz.
Do rondelka wlej olej, dodaj pastę curry i podsmaż przez około 2 minuty na średnim ogniu, następnie wlej mleczko kokosowe, całość wymieszaj, zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Na rozgrzaną patelnie dodaj masło, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, po chwili dodaj kurki z kopytkami i smaż na rumiany kolor, pod koniec dodaj sos i całość wymieszaj. Podawaj z kolendrą.
Ugotowanie ziemniaków nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych ani zaawansowanych umiejętności. Ponadto stanowią one doskonałą bazę do eksperymentowania – oprócz tego, że pozwalają na tworzenie różnorodnych potraw, to pomagają ograniczać marnowanie żywności. Z powodzeniem mogą pełnić rolę strażników zero waste w kuchni, inspirując do twórczego wykorzystania, gdy zdarzy nam się przesadzić z ich ilością.
– Zimne ziemniaki idealnie nadają się do sałatek czy jako składnik zapiekanki – podpowiada szef kuchni marki House of Asia. – Niezawodnie sprawdzą się także do przygotowania kopytek. – zauważa.
Trudno się z tym nie zgodzić. Proponujemy jednak zrobić je tym razem nieco inaczej niż zazwyczaj.
Krem z ziemniaka z boczkiem

Ilość porcji: 4
Czas:25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 100 g białej części pora pokrojonej w plasterki
- 100 g selera pokrojonego w kostkę
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 100 g masła
- 50 g szczypiorku drobno posiekanego
- 2 saszetki Pasty miso House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 posiekane ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuść masło, dodaj pastę z czosnku, podsmaż ziemniaki, 2 cebule, pora oraz selera na rumiany kolor, wlej bulion, gotuj, aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę miso, dopraw do smaku solą i pieprzem, całość zmiksuj na gładki krem.
W międzyczasie na zimną patelnię wrzuć boczek oraz pozostałą cebulę, smaż na wolnym ogniu, aż boczek będzie chrupiący.
Gotową zupę rozlej do misek, posyp boczkiem z cebulką i szczypiorkiem.
Warto zwrócić uwagę na wartość ziemniaków nie tylko w kontekście zdrowego stylu życia, ale także domowego budżetu. Ziemniaki są bowiem zdecydowanie tańsze niż wiele innych produktów, dlatego można również postawić na mało znane orientalne dodatki do nich w postaci np. wcześniej wspomnianych sosów czy dipów.
Ponadto ziemniaki są dostępne przez cały rok, dlatego możemy je mieć je zawsze pod ręką – gotowe do wykorzystania np. w zupie nawet wtedy, gdy brakuje świeżych warzyw. Dodawanie ziemniaków do zup to sprawdzony sposób na stworzenie sycących i pożywnych dań. Podczas gotowania uwalniają skrobię, która naturalnie zagęszcza konsystencję potrawy, sprawiając, że staje się bardziej treściwa. To szczególnie ważne w przypadku dań jednogarnkowych, które mają zaspokoić głód na dłużej. Krem z ziemniaka z boczkiem z pewnością warto uwzględnić w swoim menu zwłaszcza jesienią i zimą. Nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz parującej, aromatycznej zupy.
Rosti z łososiem w sosie curry

Ilość porcji: 4
Czas: 15 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 500 g ziemniaków sałatkowych (klasa A)
- 100 g wędzonego łososia
- 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki Sosu unagi House of Asia
- 50 g Pasty curry czerwonej House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Olej do smażenia
- Masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, gałką i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos: na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj pastę curry, pomidory i smaż przez 5-6 minut, pod koniec wlej mleczko kokosowe, całość gotuj przez kolejne 10 minut, po tym czasie zmiksuj.
Na patelnię wlej masło klarowane, następnie nałóż łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smaż na rumiany kolor z każdej strony.
Na talerz wylej porcję sosu curry, ułóż placki na nich kawałki łososia, delikatnie skrop sosem unagi i posyp obficie szczypiorkiem.
Kuchnia, w której królują ziemniaki, to prawdziwe morze możliwości, gdzie tradycyjne smaki mogą nabrać zupełnie nowego wymiaru dzięki kreatywnemu podejściu. Jedną z naszych propozycji jest przygotowanie rosti z łososiem w sosie curry, jako alternatywy wobec placków ziemniaczanych z gulaszem.
Rosti przygotowuje się z ugotowanych, startych ziemniaków, a następnie smaży na patelni z odrobiną tłuszczu na złoty kolor. Podane z łososiem w sosie curry, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego, będą prawdziwą gratką dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki w nowoczesnym i oryginalnym wydaniu. Chrupiąca skórka na zewnątrz, delikatna i miękka konsystencja wewnątrz - to połączenie sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
