Sos czosnkowy można przygotować na bazie śmietany, majonezu lub – w wersji dietetycznej – z serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Podpowiadamy!
Sos czosnkowy na bazie majonezu [PRZEPIS]

Składniki
- majonez (5-6 dużych łyżek)
- jogurt (2-3 łyżki)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie sosu czosnkowego na bazie majonezu
Do miski dać kilka łyżek majonezu i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ilość czosnku zależy od naszych preferencji smakowych i ostrości czosnku. Dla nadania lekkości do majonezu trzeba dodać jogurt naturalny. Doprawić solą i pieprzem.
Sos czosnkowy na bazie śmietany [PRZEPIS]

Składniki
- kubek dobrej śmietany 18 proc.
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Wykonanie sosu czosnkowego na bazie śmietany
Śmietanę wlać do miski, przecisnąć czosnek przez praskę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżkę majonezu, smak będzie nieco lepszy.

Składniki
- serek „Bieluch”
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- pół łyżeczki musztardy
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie sosu czosnkowego na bazie serka homogenizowanego
Serek przełożyć do miski, dodać śmietanę, jogurt, majonez i musztardę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
