Spis treści
Ziemniaki w zaskakującej i niezwykle pysznej odsłonie na jesienno-zimową porę proponuje Michał Fabiszewski – GlobalChef, podróżnik, ambasador Chef for Change, MasterChef, doradca kulinarny, ale nade wszystko szef kuchni, a także ekspert kulinarny kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Zupa krem ziemniaczano-cebulowa

-Zupa krem z ziemniaków i cebuli jest idealnym rozwiązaniem na przywitanie gości w chłodne dni. Jeśli przygotujesz ją bez masła (zastępując je masłem roślinnym lub olejem) i pominiesz na końcu dodanie śmietanki, będzie idealna dla wegan i równie pyszna – zapewnia Michał Fabiszewski.
Składniki:
- Ziemniaki – 1 kg
- Cebula – 1 kg
- Masło – 100 g
- Śmietana kremówka – 150 ml
- Świeży tymianek – 15 g (1 łyżka)
- Świeży rozmaryn – 10 g (2 łyżeczki)
- Suszone grzyby – 5 g (1 łyżeczka)
- Marchewka – 300 g
- Seler – 1szt. (150-200 g)
- Pietruszka – 100 g
- Liście laurowe – 3 szt.
- Ziele angielski – 5 szt.
- Pieprz w ziarnach – 10 szt.
- Czosnek – 1 główka
- Olej – 50 ml
- Sól i pieprz – do smaku
Wykonanie
Warzywa obierz (z wyjątkiem 1 cebuli), marchewkę, pietruszkę, seler oraz czosnek posmaruj olejem, dodaj rozmaryn i tymianek, posól i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż zmiękną i nabiorą złotobrązowego koloru. Przełóż wszystkie upieczone warzywa wraz z wypuszczonym sokiem do garnka i zalej 3 litrami wody, dodaj jedną cebulę ze złotymi łupinami, suszone grzyby, pieprz w ziarnach, liść laurowy oraz ziele angielskie – gotuj przez kolejne 30 minut. W tym czasie na maśle usmaż na brązowo pokrojoną w kostkę cebulę. Bulion, który na pewno się lekko zredukował, odcedź, dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz usmażoną cebulkę – gotuj, aż ziemniaki zmiękną, następnie wszystko zblenduj na gładki krem, dodając śmietankę kremówkę. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kotlet masterski – oto historia kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Składniki:
- Bułka do burgera – 1 szt.
- Pomidor – 2 plasterki
- Małe ogóreczki piklowane w stylu korniszon – 4 szt.
- Majonez – 60 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Ulubiona sałata – 2 liście
- Czerwona cebula – 3 cienkie plasterki
- Koper – kilka gałązek
- Jajko – 1 szt.
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Ziemniaki – 1 duży (150 g)
- Filet z pierś kurczaka – 150 g
- Olej rzepakowy – do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i pieprz. Jajko roztrzep w misce na jednolitą masę. Połowę dodaj do utartych ziemniaków, drugą połowę zostaw w misce.
Na płaskim talerzu równomiernie rozsyp dwie łyżki mąki, a trzecią dodaj do startych ziemniaków.
Kotlet z piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem (lub użyj ulubionych przypraw), a następnie delikatnie rozbij na wielkość bułki. Starte ziemniaki z mąką i jajkiem wymieszaj na jednolitą masę o dość gęstej konsystencji. Ważne, by w składzie 80% stanowił ziemniak. Panieruj kotleta kolejno w mące, jajku oraz cieście ziemniaczanym, dbając, by idealnie okleiło każdy kawałek kurczaka. Tak przygotowany kotlet smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. W tym czasie na suchej patelni tostujemy bułkę do burgera, a do majonezu wciskamy lub drobno siekamy czosnek oraz połowę przygotowanego koperku.
Na stostowaną bułę wykładamy połowę powstałego sosu czosnkowego, sałatę, pomidora i cebulę, następnie delikatnie odsączonego na ręczniku papierowym kurczaka w ziemniaczanej panierce, pokrojone piklowane ogóreczki, gałązki kopru, drugą część sosu czosnkowego i przykładamy drugą częścią bułki. Taki burger idealnie smakuje z frytkami lub chipsami ziemniaczanymi.
Ziemniaczany pudding – czyli jak to jedzą w Ameryce

- Nie jest to dodatek dietetyczny, ale pyszny i uzależniający. W daniu tym ziemniaki rozgniatamy, a nie blendujemy - blendowanie ziemniaków to największy błąd! Pamiętaj, aby tego nie robić, ponieważ tak przygotowane ziemniaki zamieniają się w „glutowatą” konsystencję kisielu przez zawartość skrobi – tłumaczy szef kuchni.
Składniki:
- Ziemniaki – 1 kg
- Masło – 150 g
- Kwaśna śmietana – 100 g
- Mleko – 100-150 ml
- Szczypiorek – 60 g
- Sól – do smaku
Wykonanie
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i zostawiamy na 5 minut w tym garnku pod przykryciem. Temperatura garnka osuszy ziemniaki z nadmiaru wody. Wciąż gorące ziemniaki rozgniatamy (nie blendujemy!) z masłem na gładką masę. Do ubitych ziemniaków z masłem wkręcamy kwaśną śmietanę oraz dodajemy stopniowo mleko, aż do uzyskania kremowej, budyniowej konsystencji. Na koniec doprawiamy nasze amerykańskie mashed potatoes solą oraz cienko pokrojonym szczypiorem.
Ziemniaczano-orzechowe babeczki

- Są one nie tylko super smaczne, ale mogą uratować wczorajsze ziemniaki w duchu zero waste i są idealne dla osób niejedzących glutenu – przekonuje ekspert kulinarny kampanii.
Składniki:
- Ziemniaki – 500 g
- Jajka – 6 szt.
- Cukier – 200 g
- Zmielone orzechy włoskie – 200 g
- Szczypta soli
- Cukier waniliowy – 15 g (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia – 20 g (1 czubata łyżka)
- Soda oczyszczona – 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier puder – 150 g
- Sok z cytryny – 20 ml (1,5 łyżki)
Wykonanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy (można użyć tych z wczorajszego obiadu). 5 białek i 6 żółtek ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zmiksowane orzechy, po czym wszystko mieszamy. Dodajemy utarte jajka i łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut, aby proszek do pieczenia zaczął działać. Do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika wstaw wyporcjowane babeczki i piecz przez 35-40 minut. W tym czasie pozostałe białko ubij przez 30 sekund i dodaj 150 g cukru pudru, następnie dodając sok z cytryny, aby powstał lukier królewski do dekoracji. Po wystudzeniu babeczki udekoruj lukrem i kawałkami orzechów.
Gniecione pieczone – czyli recykling food w najczystszej postaci

Składniki:
- Ugotowane ziemniaki w mundurkach – 500 g
- Masło – 50 g
- Olej – 50 ml
- Sól gruboziarnista – 12 g (niespełna 1 łyżka)
- Czosnek świeży – 3 ząbki
- Tymianek świeży – 3-4 gałązki
- Rozmaryn świeży – 2 gałązki
Wykonanie
Wczorajsze ziemniaki rozgniatamy garnkiem o płaskim dnie, aby stworzyły swego rodzaju placek o grubości 1cm. Na patelnię wrzucamy 50 g masła i 50 ml oleju, a gdy nabiorą temperatury, układamy ziemniaki i solimy grubą solą. Po 5-7 minutach ziemniaki przekładamy na drugą stronę. Po tym czasie nabiorą złotego koloru oraz zyskają bardzo chrupiącą skórkę. To dzięki wymieszaniu masła z olejem uzyskujemy taki efekt. Po przekręceniu ziemniaczanych „placków” dodajemy na patelnię rozgniecione ząbki czosnku oraz zioła i wszystko smażymy przez kolejnych 5-7 minut.
- Tak przygotowane ziemniaki są idealnym dodatkiem do dań głównych, ale też jako przekąska lub samodzielne danie w połączeniu z gzikiem bądź smażonymi grzybami – mówi Michał Fabiszewski.

Chef Michał Fabiszewski
GlobalChef, podróżnik, ambasador Chef for Change, MasterChef, doradca kulinarny, ale nade wszystko szef kuchni. Gotuje, inspiruje, zaraża pasją, nie zmywa. Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w AtelierAmaro, oraz w czasie licznych podróży po całym świecie. Gotował na 5 kontynentach. Pracował jako ambasador polskiej kuchni w USA. Jedyny polski szef kuchni, który gotował w Paryżu w wiosce olimpijskiej dla ponad 10.000 sportowców. Szanuje tradycje kulinarne i naturalne produkty, bo - jak to zwykł mawiać Salvador Dali (tak, to ten od masek z LaCasaDePapel) - „można nie jeść wcale, ale nie można jeść źle…”. W kuchni szuka prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży! Obecnie główny szef kuchni w Sodexo Polska.
