Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Postny żurek na domowym zakwasie według babcinego przepisu

opr. Magda Smoleń
Koło Gospodyń Wiejskich w Konaszówce proponuje żurek na domowym zakwasie. Sprawdź jak go wykonać!

- Na przypiecku dawniej, a obecnie w ciepłym miejscu, nasze gospodynie ustawiają gliniane garnki z zaczynem z żytniej mąki i wody z dodatkiem skórki razowego ciemnego chleba i paru ząbków czosnku. Tak powstaje zakwas na żur. To najstarsza, najbardziej znana i najczęściej jadana polewka. Zakwas jest gotowy po trzech dniach. Gotujemy na nim postny żur – mówią Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.

Składniki

  • zakwas na żurek
  • włoszczyzna
  • czosnek
  • ziemniaki

Wykonanie

Ugotować litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty) z grzybami suszonymi. Do gorącego wywaru dodać 1/2 l białego barszczu (zakwas) nie przecedzając go, gdyż zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, posolić do smaku. Można też podać oddzielnie ziemniaki okraszone usmażoną na oleju cebulką lub jajko ugotowane na twardo.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska