https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Postny żurek na domowym zakwasie według babcinego przepisu

opr. Magda Smoleń
Koło Gospodyń Wiejskich w Konaszówce proponuje żurek na domowym zakwasie. Sprawdź jak go wykonać!

- Na przypiecku dawniej, a obecnie w ciepłym miejscu, nasze gospodynie ustawiają gliniane garnki z zaczynem z żytniej mąki i wody z dodatkiem skórki razowego ciemnego chleba i paru ząbków czosnku. Tak powstaje zakwas na żur. To najstarsza, najbardziej znana i najczęściej jadana polewka. Zakwas jest gotowy po trzech dniach. Gotujemy na nim postny żur – mówią Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.

Składniki

  • zakwas na żurek
  • włoszczyzna
  • czosnek
  • ziemniaki

Wykonanie

Ugotować litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty) z grzybami suszonymi. Do gorącego wywaru dodać 1/2 l białego barszczu (zakwas) nie przecedzając go, gdyż zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, posolić do smaku. Można też podać oddzielnie ziemniaki okraszone usmażoną na oleju cebulką lub jajko ugotowane na twardo.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska