- Na przypiecku dawniej, a obecnie w ciepłym miejscu, nasze gospodynie ustawiają gliniane garnki z zaczynem z żytniej mąki i wody z dodatkiem skórki razowego ciemnego chleba i paru ząbków czosnku. Tak powstaje zakwas na żur. To najstarsza, najbardziej znana i najczęściej jadana polewka. Zakwas jest gotowy po trzech dniach. Gotujemy na nim postny żur – mówią Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.
Składniki
- zakwas na żurek
- włoszczyzna
- czosnek
- ziemniaki
Wykonanie
Ugotować litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty) z grzybami suszonymi. Do gorącego wywaru dodać 1/2 l białego barszczu (zakwas) nie przecedzając go, gdyż zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, posolić do smaku. Można też podać oddzielnie ziemniaki okraszone usmażoną na oleju cebulką lub jajko ugotowane na twardo.
