- Na przypiecku dawniej, a obecnie w ciepłym miejscu, nasze gospodynie ustawiają gliniane garnki z zaczynem z żytniej mąki i wody z dodatkiem skórki razowego ciemnego chleba i paru ząbków czosnku. Tak powstaje zakwas na żur. To najstarsza, najbardziej znana i najczęściej jadana polewka. Zakwas jest gotowy po trzech dniach. Gotujemy na nim postny żur – mówią Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.
Składniki
- zakwas na żurek
- włoszczyzna
- czosnek
- ziemniaki
Wykonanie
Ugotować litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty) z grzybami suszonymi. Do gorącego wywaru dodać 1/2 l białego barszczu (zakwas) nie przecedzając go, gdyż zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, posolić do smaku. Można też podać oddzielnie ziemniaki okraszone usmażoną na oleju cebulką lub jajko ugotowane na twardo.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?