Bigos – przepisy. Ma być mięsny, treściwy i kwaśny. Najlepiej z dodatkiem suszonych grzybów i wina. Im dłużej jest gotowany, tym jest smaczniejszy. A kilkakrotnie odgrzewany to prawdziwy rarytas. Prawda jest taka, że ile domów w Polsce, tyle przepisów i receptur na dobry bigos.
Zebraliśmy dla Was kilka przepisów na bigos. Zobaczcie!

Bigos z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem [PRZEPIS]
Składniki
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg kapusty surowej
- garść suszonych borowików
- 20 dag wołowiny
- 40 dag wieprzowiny
- 20 dag wędzonego chudego boczku
- 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej
- duża cebula
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- czosnek węgierski w tubie
- olej do smażenia
Wykonanie
Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Surową kapustę pokroić i podgotować. Gdy zmięknie, dodać kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, gotować do miękkości.
Suszone grzyby rozkruszyć i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Boczek, kiełbasę, mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć lekko, aby mięso zamknęło pory i pozostawiło swój smak wewnątrz. Podlać wodą i dusić do miękkości. Po 20 minutach odcedzić, przy czym wodę z gotowania zostawić do podlewania kapusty. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Kiedy kapusta będzie już miękka, wrzucić do kapusty: grzyby, mięso, kiełbasę, boczek i cebulkę. Całość podlać wodą, w której gotowało się mięso, wymieszać. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie podlać winem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek węgierski. Przyprawić do smaku.
Przepis Janusza Sieńko

Bigos Onufrego Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- 2,5 kg kiszonej kapusty
- 1 kg kapusty świeżej
- 800 g mięsa mieszanego (wieprzowe, indycze)
- 400-500 g wędzonego mięsa
- 20 g świeżych lub suszonych grzybów
- po 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych, musztardy, ketchupu
- około 5 łyżek stołowych koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz
- woda
Wykonanie
Grzyby (jeżeli są suszone) zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 - 20 minut.
Świeżą kapustę pokroić w paski, natomiast mięso na drobniejsze kawałki.
Do garnka dać kapustę, dodać mięso i zalać wodą tak, aby zakryła składniki. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godz.
Drobno pokroić grzyby i dodać wraz z pozostałymi składnikami do kapusty. Gotować na średnim ogniu przez ok. 2-3 godz. od czasu do czasu mieszając. Jeżeli dodawaliśmy mięso z kośćmi, po ok. 2 godz. gotowania mięso praktycznie samo od nich odchodzi i wystarczy tylko wyjąć kostki z bigosu. W przypadku gdy nie jest to takie łatwe trzeba wyjąć kawałki mięsa, oddzielić je od kości i ponownie dodać do bigosu .
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Stonia

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- mała główka kapusty
- 80 dag kapusty kiszonej
- 50 dag wołowiny
- 50 dag kiełbasy zwyczajnej
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
- sól
Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Bigos z Witkowic [PRZEPIS]
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty świeżej
- 35 dag żeberek wieprzowych
- Po 4-5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
- listek laurowy
- duża cebula
- 3 marchewki
- 1-2 goździki
- sól
- 10 ziarenek pieprzu
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag śliwek suszonych
- 35 dag okrawków wędlin
- po 35 dag drobiu, wieprzowiny, wołowiny,
- 30 dag kiełbasy
- 15 dag rodzynek
- 2 łyżki miodu,
- 10 dag smalcu, pieprz, mielona papryka
Wykonanie
Świeżą kapustę umyć, drobno poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Żeberka ugotować, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Wywarem z żeberek zalać kapustę i gotować na niewielkim ogniu. Dodać listek laurowy, jałowiec, cebulę usmażoną, starta marchewkę, goździki i trochę soli.
W drugim rondlu stopić smalec, włożyć posiekaną kapustę kiszoną, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać wrzątkiem i gotować na niewielkim ogniu. Śliwki umyć, zalać niewielka ilością przegotowanej wody, obgotować i pokroić w paski.
Połączyć obie kapusty, dołożyć usmażone mięsa, wędliny oraz śliwki wraz z wywarem. Dokładnie wymieszać i dusić 2-3 godziny na małym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodać sparzone rodzynki, miód i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dusić jeszcze kilkanaście minut.
Bigos najlepszy jest po kilku dniach. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać odrobinę cukru.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Witkowice

Nietypowy bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką [PRZEPIS]
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 200 g kiełbasy cienkiej
- 200 g boczku wędzonego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 pęczka koperku
- 50 g masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie
Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Kapustę gotować około 5 minut, następnie wodę odcedzić. Na dno garnka z kapustą wrzucić masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około 5 minut.
Następnie kapustę zalać wodą (tak by była zanurzona). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażyć na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodać do kapusty. Gotować około 15 minut. Bigos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek z Mętkowa
Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie:
