Kwaśnicę żywiecką przygotowuje się na mięsie ze schabu. Ale pewnie i tak co dom, to inny przepis... Przepisem na swoją wersję kwaśnicy żywieckiej podzieliła się nasza Czytelniczka Paulina Nosek. Warto spróbować!
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 3 l wody
- 1 duża cebula
- garść suszonych grzybów
- 800 g schabu z kością
- 1 duży por
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 500 g niedużych ziemniaków
- 1 łyżeczka smalcu
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy umyte mięso, obrane marchewki, pietruszkę oraz selera, pora oraz garść namoczonych i posiekanych grzybów. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aromatyczny bulion przez około dwie-trzy godziny.
Następnie wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i kroimy na porcje. Cebulę smażymy na złoty kolor na odrobinie smalcu.
W osobnym garnku gotujemy kapustę w wodzie, w której wcześniej moczyliśmy grzyby.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i ziarnami pieprzu.
Doprawiamy wywar, dodajemy wodę z obgotowanej kapusty.
Na talerze wykładamy porcję kapusty kiszonej oraz mięsa, zalewamy gorącą kwaśnicą.
Zobacz koniecznie!
