Gospodynie z Mirowa polecają rewelacyjną grochówkę!
KGW zostało założone 7 listopada 1977 roku przez Kazimierę Musiak. Obecnie przewodniczącą jest Bronisława Jochymek.
– Dzięki przychylności burmistrza, Rady Miejskiej w Alwerni oraz pracy społecznej mieszkańców Mirowa został u nas wybudowany Dom Wiejski. Teraz mamy gdzie się spotykać i przygotowywać potrawy na różne okoliczności – mówi Bronisława Jochymek.
Panie co roku biorą udział w Małopolskim Festiwalu Smaku. W półfinale w Oświęcimiu już trzy razy zdobyły pierwsze miejsca.
Składniki
- 20 dag łuskanego grochu
- 10 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy
- duża cebula
- marchewka
- jajko
- grysik
- ziele angielskie, liść laurowy
- smalec
- sól, pieprz
Wykonanie
Groch gotować do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Boczek, kiełbasę i cebulę podsmażyć na patelni.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Gdy groch będzie miękki, dodać mięso i marchewkę.
Na talerz wsypać grysik i wbić jedno jajko. Wyrobić zbite ciasto, zetrzeć je na tarce do zupy.
Chwilę zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
