Domowa wuzetka – przepis! Warto czasami powrócić do starych, sprawdzonych przepisów. Przepisem na domowe ciasto W-Z podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Krawczyk.
Składniki
Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu owocowego
- 1 łyżeczka sody
- 2 szklanki mąki
Masa:
- 1 kostka miękkiego masła
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 serek śmietankowy 200 g
Wykonanie
Przygotowanie ciasta - jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać margarynę i mleko. Dosypać dodać kakao, sodę i stopniowo wsypywać przesianą wcześniej mąkę. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 mi w temperaturze 150 stopni.
Przygotowanie masy:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek. Zmiksować na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Dolną część posmarować dżemem, a następnie wyłożyć przygotowaną masę. Przyłożyć drugą częścią ciasta. Wierzch można polać czekoladą:
Ciasto można udekorować bezą lub rozetką z masy (wcześniej należy odłożyć część do dekoracji).
Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK
