Przysmaki z Doliny Karpia
Kulinarnymi smakołykami, których głównym bohaterem będzie karp i liczne wariacje potraw z nim związanych, 17 grudnia w Zatorze kusić będzie aż 25 małopolskich Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów oświęcimskiego, wadowickiego oraz chrzanowskiego, a specjalne pokazy przyrządzania potraw świątecznych przygotowali kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Czas to szczególny, więc i potrawy będą niezwykłe. Oprócz tych związanych z królem świątecznego stołu, będą także inne, tradycyjnie kojarzone z okresem wigilijno-świątecznym. Wszystkie te kulinarne dzieła sztuki odnajdziemy w Strefie Festiwalowej Energylandii (wejście od ulicy Grabskiego). Feeria smaków będzie nas zaś wiodła od jednego wyjątkowego stoiska do drugiego... To nie tylko świetna okazja by skosztować i sprawdzić smak wyjątkowych potraw, ale także podpatrzeć, co może jeszcze pojawić się na naszych stołach.
Świąteczna kraina z BRAThANKAMI
„Zatorski karp na świątecznym stole” odkryje przed nami nie tylko feerię cudownych smaków, ale także świat „Staropolskich jasełek” (Nona Art Studio), zaprosi do „Świątecznej krainy” z ROK Zator, w której poznamy tajemnice tworzenia piernikowych chatek, makramowych ozdób oraz bombeczek-bajeczek… Na najmłodszych gości czekać będzie spektakl, animacje, zabawy i konkursy, oczywiście z nagrodami. Wszystko to pod czujnym okiem Pana Elefa.
Gospodarze festiwalu cudownych smaków kuszą także ucztą muzyczną. Na „Zimowej scenie” – już od godz. 13 – w specjalnym koncercie świątecznym zaprezentują się Małgorzata Szybisty, Julia Dąbrowska i Mateusz Pierożek. Usłyszymy również artystów z Regionalnego Ośrodka Kultury w Zatorze oraz Centrum Kultury i Sportu w Skawinie. A na wielki finał zaproszą oraz wyjątkowy koncert kolędowy, od godz. 17.30, zaproszą BRAThANKI.
W Zatorze 17 grudnia będzie więc barwnie, pysznie i bardzo świątecznie!

