Gofry podaje się zazwyczaj z bitą śmietaną i owocami. Można je podać także w wersji wytrawnej. Zobaczcie przepisy na gofry wytrawne i gofry z domowym sosem czekoladowym.
Wytrawne gofry z domową tapenadą [PRZEPIS]
![Pomysł na śniadanie. Gofry na słono i na słodko [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/dd/83/5c4aff2041872_o,size,380x238,q,71,h,5a9ad7.jpg)
Składniki
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 2 garści szpinaku lub roszponki
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie gofrów (np. Dan Cake),
- ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- pieprz, sól, tymianek do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.
Gofry z domowym sosem czekoladowym [PRZEPIS]
![Pomysł na śniadanie. Gofry na słono i na słodko [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6b/45/5c4aff406615c_o,size,380x238,q,71,h,2dfc70.jpg)
- 1 opakowanie gofrów
- 50 g masła
- 45 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 opakowanie truskawek lub innych ulubionych owoców
- 2 banany
Wykonanie
Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do roztopionego masła dodać kakao i cukier puder. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Gdy masa będzie idealnie gładka – sos gotowy! Na gofrach ułożyć ulubione owoce – truskawki, banany. Całość polać przygotowanym sosem.
