Kiełbasa lisiecka, śliwowica łącka, pstrąg ojcowski, oscypek, obwarzanek… To produkty, których skosztujesz w Małopolsce! Niektórymi, jak krakowskim obwarzankiem, zajadano się już w XIV wieku! Dziś obwarzanki kupimy na każdym rogu, ale na przykład w 1611 roku krakowski cech piekarzy mógł decydować kto i w jakim miejscu mógł zajmować się sprzedażą obwarzanków.
Małopolska też karpiem stoi! To z zatorskich stawów, których geneza sięga XIV w., na wawelskie, królewskie stoły trafiały karpie z Księstwa Zatorskiego (1445-1564). Jedynie ryba z zatorskiej hodowli nosi miano królewskiej, a karp zatorski został zarejestrowany w Brukseli jako produkt regionalny.
A Podhale? Podhale to oczywiście oscypek, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. No i Łącko, gdzie "daje krzepę, krasi lica nasza łącka śliwowica"!
Czego jeszcze można skosztować w Małopolsce?
Jakich przysmaków skosztujemy w Małopolsce? Zobacz!
- Obwarzanek krakowski
- Oscypek
- Karp zatorski
- Piękny Jaś z Doliny Dunajca
- Bryndza podhalańska
- Chleb prądnicki
- Kiełbasa lisiecka
- Jabłka łąckie
- Łącka śliwowica
- Pstrąg ojcowski
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
