Jeśli lubimy potrawy w słodkim wydaniu, to warto spróbować amerykańskich placuszków pancakes. To bardziej puszysta wersja polskich naleśników, która sprawdzi się jako posiłek o każdej porze dnia.
Pancakes z sosem malinowym [PRZEPIS]

Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru + łyżka do sosu malinowego
- 2 jaja
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g malin
Wykonanie
Wszystkie składniki (prócz malin) zmiksować ze sobą. Maliny rozmrozić i dosłodzić według uznania.
Na średnio rozgrzanej patelni usmażyć pankejki.
Usmażone polać sosem malinowym.
Przepis Aleksandry Faiks
Borówkowe pancakes z kaszy manny [PRZEPIS]

Bardzo smaczne i pulchne owocowe pancakes z kaszą manną zamiast mąki. Osłodzone cukrem pudrem i syropem klonowym, a dla wymagających – konfiturą.
Składniki na około 10 sztuk pankejków
- 1 szklanka (250ml) kaszy manny
- 1 szklanka mleka 3.2%
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g leśnych borówek
- 30 g masła
Dodatkowo:
- cukier puder, ulubione konfitury, syrop klonowy, owoce borówki
Wykonanie:
Kaszę manną błyskawiczną zalać szklanką mleka na około pół godziny, mieszać co jakiś czas. Masło roztopić i wystudzić. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodać 2 żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia oraz borówki. Wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do powstałej wcześniej masy. Ciasto nakładać łyżką na gorącą patelnię bez tłuszczu. Usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smażyć na malutkiej patelce do jajek sadzonych. Zajmie więcej czasu ale ich wygląd będzie znacznie lepszy. Na dużej patelni ciasto rozpływa się w nierówne kształty i pancakes są przez to cieńsze.
Przepis Joanny Tokarz
Pancakes z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym [PRZEPIS]

Składniki na pankejki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajo
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
Krem mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki posiekanych pistacji
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sos:
- 200 g śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki wody różanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta na pankejki zmiksować i odstawić na 30 minut. Na patelni rozrzać olej roślinny i usmażyć placuszki.
Kremówkę ubić, dodać mascarpone, posiekane orzechy i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W rondelku podgrzać miód z sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy i wodą różaną, dodać śliwki, gotować aż owoce zmiękną i zblendować na jednolitą masę. Ciepłe placuszki podawać z kremem z mascarpone i ciepłym sosem śliwkowym.
