Polędwiczki wieprzowe to jeden z najcenniejszych elementów mięsa. To miękkie i kruche mięso, samo w sobie bardzo smaczne. Proponujemy zrobić pyszną sałatkę z polędwiczką w roli głównej.
Sałatka z polędwiczką wieprzową, rukolą i pieczarkami [PRZEPIS]
Składniki
- polędwiczka wieprzowa
- kawałek sera pleśniowego lazur niebieski
- kilka płatków parmezanu
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka pieczarek portobello – takie duże i brązowe
- garść rukoli i garść listków botwiny
- po łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, mielonego kuminu, majeranku, lubczyku, pieprzu młotkowanego i jeśli macie – pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego (niekoniecznie)
- sól
- dwie łyżki oleju rzepakowego
- łyżka masła
- łyżeczka octu balsamicznego
- olej rydzowy
Wykonanie
Z oleju rzepakowego, octu i przypraw zrobić pastę. Polędwiczkę podzielić na cztery równe kawałki, posolić delikatnie i obtoczyć w paście. Odstawić na godzinę. Nie wkładać do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie wyczyścić wilgotną ściereczką (nie obierać), pokroić na plastry, wrzucić na rozgrzane masło i zarumienić. Polędwiczkę ułożyć na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej już jest w marynacie. Usmażyć na mocnym ogniu z każdej strony pamiętając o bokach. Jak już się polędwiczka zrumieni, podlać wodą i poddusić. Polędwiczka ma być w środku różowa, ale nie surowa. Taka jak na zdjęciach. Można jeden kawałek wykroić do „testów” lub sprawdzić palcem. Polędwiczka jest dobra, jeśli stawia opór przy naciśnięciu, ale nie jest twarda jak kamień. Wtedy ściągnąć ją z patelni i odstawić, żeby odpoczęła.
Na talerzu ułożyć sałaty, ostudzone pieczarki (żeby sałaty nie zwiędły), pomidorki, kawałki pleśniowego sera i płatki parmezanu. Do tego plastry polędwiczki. Skropić olejem rydzowym.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"
