Pod różową skorupką liczi kryje się słodko-kwaśny, miękki i aksamitny miąższ. Oryginalny smak liczi doskonale urozmaica wiele potraw i deserów oraz dodaje im odrobinę niecodziennej egzotyki.
Liczi od wieków uważane było za rarytas, który dodaje sił i poprawia nastrój. Te delikatne kuleczki o średnicy ok. 2 cm są jednym z ulubionych owoców mieszkańców Azji. Ich oryginalny smak urozmaici każdą sałatkę owocową, a także ulepszy smak chińskich potraw.
Liczi często łączone jest również z mięsem – wyśmienicie smakuje na przykład otulone w drobiowej roladzie. Z lekkiego syropu z owoców można z kolei przygotować smaczny napój, który najlepiej podawać schłodzony.
Sezon na liczi obejmuje miesiące zimowe, w naszych sklepach kupić je można jednak rzadko.
Owoce te można jeść na surowo. Trzeba zdjąć z nich wierzchnią warstwę, a dostaniemy się do słodko-kwaśnego białego miąższu z pestką w środku. Do gotowania można jednak sięgać po liczi w puszkach. Ich smak z powodzeniem dorównuje świeżym owocom, dlatego dzięki nim równie łatwo przygotujemy oryginalne potrawy.
Kurczak na ryżu z liczi
Składniki
- 1 puszka liczi (np. marki Sandra)
- 100 g białego ryżu
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryczki z chilli
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
Wykonanie
Ryż ugotować w garnku w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Umyć i pokroić fileta z kurczaka na cienkie kawałki. Następnie wrzucić go do miski i zalać sokiem z ananasa i limonki oraz doprawić solą i pieprzem. Mięso marynować przez około 30 minut.
Po tym czasie podsmażyć je na jednej łyżeczce oliwy, aż do zarumienienia. Następnie dodać do niego ryż, liczi, posiekaną pietruszkę i chilli. Całość dokładnie wymieszać i smażyć około trzech minut.
Na drugiej patelni podsmażyć orzechy nerkowca. Potrawę wyłożyć na talerz, a następnie posypać orzechami, świeżą natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.
Liczi z bananami w mleczku kokosowym
Składniki
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego
- 1 puszka liczi (np. marki Sandra)
- 3 pomarańcze
- 5 bananów
- 100 g orzechów arachidowych
- 4 gałązki świeżej mięty
- sól morska
Wykonanie
Do małego garnka wlać mleczko kokosowe i mieszać cały czas, aż do zagotowania. Następnie dodać do niego cukier oraz szczyptę soli i gotować około 20 minut, do momentu aż mleczko lekko zgęstnieje.
W tym czasie odsączyć liczi i pokroić je na połówki, a banany w grube plastry. Owoce dodać do mleczka kokosowego, a następnie przelać do pucharków deserowych. Na wierzchu ułożyć orzechy arachidowe, listki mięty i pokrojone pomarańcze. Przed podaniem włożyć do lodówki na około 20 minut.
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
