https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tym zaskoczysz gości na Wielkanoc. 10 oryginalnych dań na święta. Oto sprawdzone przepisy!

opr. Magda Smoleń
Jeżeli zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości podczas Wielkanocy i co oryginalnego podać na świąteczny stół, by nawet domownicy byli zaskoczeni – podpowiadamy! Na zdjęciu jaja po szkocku. Zobacz przepisy.
Jeżeli zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości podczas Wielkanocy i co oryginalnego podać na świąteczny stół, by nawet domownicy byli zaskoczeni – podpowiadamy! Na zdjęciu jaja po szkocku. Zobacz przepisy. Fot. materiały prasowe
Zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Jakie oryginalne dania podać na święta? Zapomnij o tradycyjnej sałatce jarzynowej! Sklepowe wędliny zastąp własnoręcznie zrobioną szynką pieczoną, a jaja w majonezie – jajami po szkocku! Będzie oryginalnie i… smacznie.

Nuda. Co roku to samo. Sałatka jarzynowa, jaja w majonezie, wędliny, chrzan, baby i mazurki. Wielkanocny stół wcale nie musi być przewidywalny! Jeżeli zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości podczas Wielkanocy i co oryginalnego podać na świąteczny stół, by nawet domownicy byli zaskoczeni – podpowiadamy!

Spis treści

  1. Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami
  2. Torciki śledziowe z suszonymi morelami
  3. Domowa szynka pieczona na świąteczny stół
  4. Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami
  5. Białe kiełbaski zapiekane w cieście
  6. Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem
  7. Jaja po szkocku na wielkanocny stół
  8. Jajka faszerowane na zielono
  9. Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia na świąteczny stół
  10. Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół

Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami

Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami.
Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 1 awokado 
  • 1 zielony ogórek pozbawiony pestek 
  • 10 rzodkiewek 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • sól, pieprz

Wykonanie
Awokado obieramy i drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka, rzodkiewki i jajka drobno kroimy. 
Dodajemy do awokado. Majonez i jogurt łączymy razem. 
Składniki sałatki łączymy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Torciki śledziowe z suszonymi morelami

Torciki śledziowe z suszonymi morelami.
Torciki śledziowe z suszonymi morelami.

Składniki

  • 3 duże buraki
  • 4 filety śledziowe
  • 1 duża cebula
  • 100 g suszonych moreli Bakalland
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • kapary
  • natka pietruszki

Wykonanie
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Filety śledziowe, cebulę i suszone morele kroimy w drobną kostkę. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie w formujemy kształt, który chcemy nadać naszej sałatce, możemy użyć do tego prostokątnych foremek, w które przekładamy sałatkę. Wystudzone buraki kroimy w drobne paski i układamy na samej górze. Wszystko ozdabiamy kaparami i natką pietruszki.

Domowa szynka pieczona na świąteczny stół

Domowa szynka pieczona na świąteczny stół.
Domowa szynka pieczona na świąteczny stół. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki

  • 1 kg chudej, ładnej szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek owocu jałowca
  • 5 goździków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Szynkę dokładnie natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku. Przygotować marynatę z oleju, miodu, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku, zmiażdżonych owoców jałowca, pokruszonych goździków, reszty majeranku, odrobiny soli i pieprzu. Włożyć szynkę do miski z marynatą, dodać liście laurowe, przykryć i odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Od czasu do czasu przewrócić mięso i polać marynatą.
Przełożyć zamarynowaną szynkę do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 160 stopni przez 1,5-2 godziny. W połowie czasu pieczenia przewrócić szynkę na druga stronę.
Przepis Katarzyny Kośmider

Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami

Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami.
Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami.

Składniki

  • 1 kg fileta z indyka
  • 3 łyżki smakowej oliwy ziołowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 70 g prażonych pistacji Bakalland
  • 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland 1 szklanka soku pomarańczowego
  • pieprz i sól do smaku
  • wykałaczki lub „siatka” do pieczenia

Wykonanie
Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienki filet. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie przygotowujemy nadzienie.
Miechunkę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok 15 minut, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich miechunkę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Następnie dodajemy posiekane prażone pistacje i świeży tymianek, doprawiamy wszystko do smaku. Na środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami.
Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy.
Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry.

Białe kiełbaski zapiekane w cieście

Białe kiełbaski zapiekane w cieście.
Białe kiełbaski zapiekane w cieście. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 4 małe białe surowe kiełbaski
  • 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.

Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem

Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.
Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.

Składniki

  • jaja – 6 sztuk
  • majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki
  • łosoś wędzony – 100 g
  • likier jajeczny – 2 łyżki
  • płatki migdałowe – 50 g
  • sól
  • pieprz biały
  • kruche minibabeczki do nadzień słonych – 12 sztuk

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Powstałą masą jajeczną wypełnić minibabeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

Jaja po szkocku na wielkanocny stół

Jaja po szkocku.
Jaja po szkocku.

Składniki

  • 5 jaj (rozmiar M lub L )
  • ok. 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • bułka tarta
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)
  • olej do smażenia

Wykonanie
Mięso przygotowujemy podobnie jak na kotlety mielone – dodajemy do niego cebulę, czosnek, przyprawy. Wyrabiamy, a jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy trochę bułki tartej lub namoczoną i rozdrobnioną kajzerkę. 4 jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie oblepiamy je dookoła mięsem, nadając całości kształt kulki. Tak przygotowane, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jajka faszerowane na zielono

Jajka faszerowane na zielono.
Jajka faszerowane na zielono. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • średni brokuł
  • 150 g sera feta
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g rukoli
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sok z połowy cytryny
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować ok. 3-4 minut, tak aby był al dente. Odstawić do przestygnięcia. Fetę pokroić na małe kawałki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć. W misce malaksera umieścić brokuły, fetę, rukolę, pestki dyni, musztardę i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajka faszerować pastą.
Przepis Andżeliki Knop

Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia na świąteczny stół

Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia.
Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia.

Składniki:

  • 300 g śliwki kalifornijskiej
  • 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
  • 2 szczypty soli
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie mazurka
Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości takiego mazurka - do 7 dni.

Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół

Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół.
Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na ok. 20 serniczków:

  • 500 g sera białego podwójnie mielonego
  • 1 serek mascarpone
  • 50 g śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 10 kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 2 garści zielonej mięty
  • 1 limonka
  • 40 kropli miętowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 czekolady mleczne
  • 10 sztuk herbatników

Wykonanie
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska