Nuda. Co roku to samo. Sałatka jarzynowa, jaja w majonezie, wędliny, chrzan, baby i mazurki. Wielkanocny stół wcale nie musi być przewidywalny! Jeżeli zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości podczas Wielkanocy i co oryginalnego podać na świąteczny stół, by nawet domownicy byli zaskoczeni – podpowiadamy!
Spis treści
- Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami
- Torciki śledziowe z suszonymi morelami
- Domowa szynka pieczona na świąteczny stół
- Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami
- Białe kiełbaski zapiekane w cieście
- Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem
- Jaja po szkocku na wielkanocny stół
- Jajka faszerowane na zielono
- Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia na świąteczny stół
- Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół
Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami

Składniki
- 1 awokado
- 1 zielony ogórek pozbawiony pestek
- 10 rzodkiewek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie
Awokado obieramy i drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka, rzodkiewki i jajka drobno kroimy.
Dodajemy do awokado. Majonez i jogurt łączymy razem.
Składniki sałatki łączymy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”
Torciki śledziowe z suszonymi morelami

Składniki
- 3 duże buraki
- 4 filety śledziowe
- 1 duża cebula
- 100 g suszonych moreli Bakalland
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- kapary
- natka pietruszki
Wykonanie
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Filety śledziowe, cebulę i suszone morele kroimy w drobną kostkę. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie w formujemy kształt, który chcemy nadać naszej sałatce, możemy użyć do tego prostokątnych foremek, w które przekładamy sałatkę. Wystudzone buraki kroimy w drobne paski i układamy na samej górze. Wszystko ozdabiamy kaparami i natką pietruszki.
Domowa szynka pieczona na świąteczny stół

Składniki
- 1 kg chudej, ładnej szynki wieprzowej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 4 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziarenek owocu jałowca
- 5 goździków
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Szynkę dokładnie natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku. Przygotować marynatę z oleju, miodu, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku, zmiażdżonych owoców jałowca, pokruszonych goździków, reszty majeranku, odrobiny soli i pieprzu. Włożyć szynkę do miski z marynatą, dodać liście laurowe, przykryć i odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Od czasu do czasu przewrócić mięso i polać marynatą.
Przełożyć zamarynowaną szynkę do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 160 stopni przez 1,5-2 godziny. W połowie czasu pieczenia przewrócić szynkę na druga stronę.
Przepis Katarzyny Kośmider
Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami

Składniki
- 1 kg fileta z indyka
- 3 łyżki smakowej oliwy ziołowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 70 g prażonych pistacji Bakalland
- 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland 1 szklanka soku pomarańczowego
- pieprz i sól do smaku
- wykałaczki lub „siatka” do pieczenia
Wykonanie
Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienki filet. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie przygotowujemy nadzienie.
Miechunkę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok 15 minut, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich miechunkę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Następnie dodajemy posiekane prażone pistacje i świeży tymianek, doprawiamy wszystko do smaku. Na środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami.
Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy.
Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry.
Białe kiełbaski zapiekane w cieście

Składniki:
- 4 małe białe surowe kiełbaski
- 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT
- 80 g mąki pszennej
- 4 gałązki tymianku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem

Składniki
- jaja – 6 sztuk
- majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki
- łosoś wędzony – 100 g
- likier jajeczny – 2 łyżki
- płatki migdałowe – 50 g
- sól
- pieprz biały
- kruche minibabeczki do nadzień słonych – 12 sztuk
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Powstałą masą jajeczną wypełnić minibabeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.
Jaja po szkocku na wielkanocny stół

Składniki
- 5 jaj (rozmiar M lub L )
- ok. 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- bułka tarta
- cebula
- czosnek
- przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)
- olej do smażenia
Wykonanie
Mięso przygotowujemy podobnie jak na kotlety mielone – dodajemy do niego cebulę, czosnek, przyprawy. Wyrabiamy, a jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy trochę bułki tartej lub namoczoną i rozdrobnioną kajzerkę. 4 jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie oblepiamy je dookoła mięsem, nadając całości kształt kulki. Tak przygotowane, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Jajka faszerowane na zielono

Składniki
- średni brokuł
- 150 g sera feta
- 30 g pestek dyni
- 100 g rukoli
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- sok z połowy cytryny
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować ok. 3-4 minut, tak aby był al dente. Odstawić do przestygnięcia. Fetę pokroić na małe kawałki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć. W misce malaksera umieścić brokuły, fetę, rukolę, pestki dyni, musztardę i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajka faszerować pastą.
Przepis Andżeliki Knop
Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia na świąteczny stół

Składniki:
- 300 g śliwki kalifornijskiej
- 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
- 2 szczypty soli
- skórka z 1 pomarańczy
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
- 4 śliwki kalifornijskie
- 1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie mazurka
Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości takiego mazurka - do 7 dni.
Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół

Składniki na ok. 20 serniczków:
- 500 g sera białego podwójnie mielonego
- 1 serek mascarpone
- 50 g śmietany 30%
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 1 opakowanie śmietany śnieżki
- 10 kropli zielonego barwnika spożywczego
- 2 garści zielonej mięty
- 1 limonka
- 40 kropli miętowych
- 1/4 szklanki mleka
- 2 czekolady mleczne
- 10 sztuk herbatników
Wykonanie
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
