Kasze są niskoprzetworzone, nie zawierają konserwantów, barwników i innych dodatków, co sprawia, że posiłki z nimi są wyjątkowo zdrowe i odżywcze. Co zrobić z kaszy? Kaszotto!
Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne kaszotto!
- Kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi
- Szybkie kaszotto z kurczakiem
- Kaszotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem
- Pęczotto z grzybami leśnymi. Proste i pyszne
- Kaszotto z dynią, serem kozim i orzechami włoskimi
Kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi [PRZEPIS]

Składniki
- 400 g świeżych grzybów
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kaszy pęczak
- 100 ml białego wina
- 1l bulionu warzywnego
- 50 g parmezanu
- 100 g masła
- 50 ml śmietanki słodkiej 18%
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Umyte i oczyszczone grzyby oraz czosnek pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuścić połowę masła, wsypać kaszę i wymieszać. Wlać wino i poczekać aż alkohol odparuje i zacząć partiami wlewać gorący bulion. Przed dodaniem następnej partii bulionu poczekać, aż poprzedni cały zostanie wchłonięty przez kaszę. Gotować aż kasza będzie mocno al dente.
Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła i wrzucić grzyby, gdy woda odparuje dodać czosnek i cebulę i smażyć aż będą szkliste. Gdy grzyby będą gotowe dodać je do kaszy i dolać śmietankę część startego parmezanu, sól i pieprz. Gdy śmietanka się zredukuje kasza powinna być al dente.
Podawać obsypane parmezanem i natką pietruszki.
Szybkie kaszotto z kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki
- 2 torebki kaszy pęczak
- pierś z kurczaka
- cebula
- gęsta śmietana lub ser mascarpone
- papierówki
- sól
- pieprz
- olej
- estragon
- majeranek
- zioła prowansalskie
- bazylia
- ewentualnie szałwia
Wykonanie
Mięso pokroić i zamarynować w ziołach, soli, pieprzu i oliwie. Najlepiej smakuje po około dobie. Usmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę i ćwiartki obranych jabłek. W razie potrzeby, podlać wodą i doprawić do smaku. Zagęścić i podać wymieszane z ugotowaną na sypko kaszą. Warto ugotować ją w bulionie lub chociaż doprawić wodę ziołami na smak.
Przepis Iwony Borowiec
Kaszotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem [PRZEPIS]

Składniki:
- 500 g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki
- 2 saszetki kaszy pęczak (np. Halina)
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
- 500 ml bulionu lub wody
- 1 garść jarmużu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Wykonanie
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.
Pęczotto z grzybami leśnymi. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Składniki:
- 30 dag kaszy pęczak
- miseczka grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz
- żółty ser
Wykonanie
Grzyby obrać, umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć ok. 15 minut. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, następnie wsypać kaszę i zalać szklanką bulionu. Gdy woda odparuje, należy wlać następną szklankę, i tak dolewać, w razie potrzeby, do momentu aż kasza zmięknie. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodać usmażone grzyby i gotować razem do miękkości. Warto przykryć i odstawić na kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i dodać starty ser.
Przepis Karoliny Marczewskiej
Kaszotto z dynią, serem kozim i orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Składniki dla 1 osoby:
- kasza pęczak, sucha – 5 łyżek
- dynia hokkaido – 150 g
- cebula – ½ sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- bulion – ½ szklanki
- ser kozi (roladka) – 30 g
- orzechy włoskie – 15 g
- sól
- pieprz
Wykonanie
Na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz przyprawy, wsypujemy kaszę i podsmażamy. Do kaszy dolewamy równe partie gorącego bulionu i podgrzewamy stale mieszając. Ustawiamy największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodajemy następną. Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy posiekanymi orzechami oraz serem.
Przepis Kamilii Pawłowskiej, ekspertki kampanii „„Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
Szukasz innych przepisów na dania z kaszą? Zobacz:
