1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu.
fot. pixabay.com

Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu.

2 z 12
Garnek rozmaitości Katarzyny Skuty...
fot. Katarzyna Skuta

Garnek rozmaitości Katarzyny Skuty

Składniki

kawałek kiełbasy wędzonej
kawałek boczku
duża cebula
2 marchewki
kilka liści kapusty białej
500 ml soku pomidorowego
2-3 marynowane papryki
1 puszka kukurydzy
olej
cukier, sól, pieprz i ostra musztarda do smaku

Wykonanie

Boczek i kiełbasę pokroić na kawałki, wrzucić wraz z cebulą do rondla i obsmażyć (jeśli boczek mało tłusty, dodać trochę oleju do smażenia). Dołożyć pokrojoną marchewkę i poszatkowaną kapustę. Obsmażyć chwilę i wlać sok pomidorowy. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i pokrojoną w paski paprykę.
Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać trochę ostrej musztardy. Przykryć i dusić chwilę, w tym czasie sok pomidorowy zgęstnieje. Podawać z pieczywem, ryżem lub bez dodatków.
W przypadku braku jakiegoś składnika można zastąpić go innym i dodać np. ziemniaki, pieczarki, inny rodzaj mięsa (np. pieczonego kurczaka z obiadu) itp.

3 z 12
Wołowe ragout z fasolą Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Wołowe ragout z fasolą Violetty Grzelki

Składniki

ok. 600 g wołowiny pieczeniowej zmielonej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry ewentualnie pietruszki
przyprawy zmielone: 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku.

Wykonanie

Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz.
Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, jak papryki zmiękną dodać zmielone mięso wołowe.
Podsmażać kolejne 5-10 minut mieszając co jakiś czas aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając aby nie przypalić. W razie potrzeby dolać trochę wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę oraz pomidory.
Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut.
Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz z dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

4 z 12
Meksykański garnek Doroty Wójcickiej...
fot. Dorota Wójcicka

Meksykański garnek Doroty Wójcickiej

Składniki
1 pierś z kurczaka
1 marchewka
150 g żółtej fasolki szparagowej
1 puszka czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
6 pieczarek
1 średniej wielkości cebuli
1 puszka pomidorów
ok. 2-3 łyżeczek soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
olej do smażenia

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka.
Fasolkę szparagową pokroić na ok. 3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski, razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kurczaka.
Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka.
Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zbiorowy portret Polaków okiem Czesława Dźwigaja. Plenerowa wystawa obok NCK

Zbiorowy portret Polaków okiem Czesława Dźwigaja. Plenerowa wystawa obok NCK

Kinga się nie męczy. Wydrążyła już niemal 300 metrów tunelu pod Pisarzową

Kinga się nie męczy. Wydrążyła już niemal 300 metrów tunelu pod Pisarzową

Najpierw stracili córkę, teraz pożar zniszczył ich dom. Ruszyła zrzutka na pomoc

Najpierw stracili córkę, teraz pożar zniszczył ich dom. Ruszyła zrzutka na pomoc

Zobacz również

Zbiorowy portret Polaków okiem Czesława Dźwigaja. Plenerowa wystawa obok NCK

Zbiorowy portret Polaków okiem Czesława Dźwigaja. Plenerowa wystawa obok NCK

Najpierw stracili córkę, teraz pożar zniszczył ich dom. Ruszyła zrzutka na pomoc

Najpierw stracili córkę, teraz pożar zniszczył ich dom. Ruszyła zrzutka na pomoc