5 z 12
Kociołek różności z szynką, fasolą i makaronem Katarzyny...
fot. Katarzyna Jaworek

Kociołek różności z szynką, fasolą i makaronem Katarzyny Jaworek

Składniki
400g fasoli Jaś
1/2 kg szynki wędzonej
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 cebula
1 pomidor
1/2 strąka papryki czerwonej
1/2 strąka papryki żółtej
1/2 strąka papryki zielonej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150g makaronu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
oliwa
sól, pieprz, majeranek

Wykonanie
Fasolę przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotować na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do fasoli. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do gotującej się fasoli. Razem gotować około 30 minut.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ósemki. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Warzywa i szynkę dodać do wywaru. Następnie dodać koncentrat pomidorowy.
Całość gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodać do gotującej się potrawy. Gotować 10 minut. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

6 z 12
Fasolka po bretońsku Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Fasolka po bretońsku Joanny Tokarz

Składniki

500 g fasoli Jaś
50 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy (np śląska, toruńska)
1 puszka pomidorów (400 g)
4 łyżki prażonej cebulki
2 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
150 g przecieru pomidorowego
1 pełna łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli
3 łyżki suszonego majeranku

Wykonanie
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie min. 12 godzin, następnie wybrać ziarenka jeśli są nadpsute i zalać świeżą wodą (ok. 3 litry). Gotować przez minimum godzinę na wolnym ogniu.
W czasie gotowania fasoli podsmażyć najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z pokrojoną kiełbasą. Przyrumienione przełożyć do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodać także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawić przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości grochu- jeszcze około jedną godzinę.
Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego dodać odmierzoną ilość mąki i energicznie wymieszać, przełożyć do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzić do zagotowania, dodać suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.

7 z 12
Rozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Rozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki Delkowskiej

Składniki

4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry

Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat,wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś lubi mięso, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.

8 z 12
Warzywa smażone z boczniakami Iwony Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Warzywa smażone z boczniakami Iwony Borowiec

Składniki
40 dag ziemniaków
25 dag marchwi
15 dag boczniaków
1 duża cebula
1 por
3/4 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
sól
pieprz

Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i opłukać. Smażyć razem przez 5 minut na łyżce oleju. Zdjąć z patelni. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, pora w krążki, marchew utrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć marchew z ziemniakami przez 8-10 minut ciągle mieszając. Dodać pora, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z musztardą i 1/2 szklanki wody, dodać do warzyw i zagotować potrawę, jeszcze raz doprawić. Wymieszać z podsmażonymi boczniakami z cebulą i wszystko razem chwile pogotować.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Andre Rieu wystąpi 24 maja w Tauron Arenie

Andre Rieu wystąpi 24 maja w Tauron Arenie

Co dalej z apartamentowcem w Dolinie Białego? Sprawą zajmuje się nadzór budowlany

Co dalej z apartamentowcem w Dolinie Białego? Sprawą zajmuje się nadzór budowlany

Wielka przebudowa DK 94 w Olkuszu trwa. Będzie opóźnienie?

Wielka przebudowa DK 94 w Olkuszu trwa. Będzie opóźnienie?

Zobacz również

Turyści nigdy tu nie byli. Już wkrótce Wawel otworzy nową podziemną trasę zwiedzania

Turyści nigdy tu nie byli. Już wkrótce Wawel otworzy nową podziemną trasę zwiedzania

Finalistki Polska Miss Województwa Małopolskiego. Która ma szansę na koronę?

Finalistki Polska Miss Województwa Małopolskiego. Która ma szansę na koronę?