
Leczo Karoliny Marczewskiej
Składniki
2 papryki
1 cukinia
2 cebule
3 pomidory bez skórki
2 łyżki koncentratu
1 szklanka wody
1 łyżeczka papryki w proszku
tymianek
sól, pieprz
1 łyżka oleju
kiełbasa
Wykonanie
Cebulę, papryki, cukinię i pomidory pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, a następnie dodać paprykę i pomidory, podlać wodą. Kiedy papryka nieco zmięknie dodać pokrojoną cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Dosmakować tymiankiem, solą, pieprzem i papryką w proszku. Można zostawić w takiej wersji, lub dodać pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę.

Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką Andżeliki Knop
Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 średnie piersi kurczaka
ok. 10 dużych pieczarek
2 cebule
2 małe papryki
pieprz czarny
suszona natka pietruszki
oliwa
2 jajka
200 ml śmietany
50 g tartego sera żółtego
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować ok.20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawić, aby przestygły. Gdy będą już chłodne, pokroić je w grube plastry.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przyprawić do smaku pieprzem. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miseczki i odstawiamy.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i także podsmażyć. Gdy już się zrumieni, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypać czarnym pieprzem. Całość smażyć ok. 7 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie przygotować ostatni składnik - czyli paprykę, którą pokroić w dużą kostkę. Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wyłożyć pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykryć resztą ziemniaków, posypać natką pietruszki.
W śmietanie rozbełtać jajka. Zalać zapiekankę masą jajeczno-śmietanową i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około pół godziny.

Ziemniaki zapiekane z jajkami Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
1 kg ziemniaków
3 jajka
2 dag grzybów
2 cebule
4 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
5 łyżek śmietany
zielona pietruszka, sól, pieprz, zioła
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach (mogą też być pozostałe z obiadu), jajka ugotować na twardo. Cebulę zrumienić na połowie tłuszczu. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki pokroić w plastry, tak samo jajka. Z pozostałej części tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z grzybów, zagotować dodać śmietanę, nie gotować. Naczynie do zapiekania posmarować i posypać bułką tartą.1/3 ziemniaków ułożyć na spodzie, posypać grzybami, położyć jajka, cebulę, polać 1/3 sosu, posypać przyprawami, przekładać tak, aby na wierzchu były ziemniaki. Upiec, aż się zrumieni. Podawać z surówkami.