9 z 12
Leczo Karoliny Marczewskiej...
fot. Karolina Marczewska

Leczo Karoliny Marczewskiej

Składniki

2 papryki
1 cukinia
2 cebule
3 pomidory bez skórki
2 łyżki koncentratu
1 szklanka wody
1 łyżeczka papryki w proszku
tymianek
sól, pieprz
1 łyżka oleju
kiełbasa

Wykonanie
Cebulę, papryki, cukinię i pomidory pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć cebulę, a następnie dodać paprykę i pomidory, podlać wodą. Kiedy papryka nieco zmięknie dodać pokrojoną cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Dosmakować tymiankiem, solą, pieprzem i papryką w proszku. Można zostawić w takiej wersji, lub dodać pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę.

10 z 12
Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką Andżeliki...
fot. Andżelika Knop

Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką Andżeliki Knop

Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 średnie piersi kurczaka
ok. 10 dużych pieczarek
2 cebule
2 małe papryki
pieprz czarny
suszona natka pietruszki
oliwa
2 jajka
200 ml śmietany
50 g tartego sera żółtego

Wykonanie

Ziemniaki obrać i ugotować ok.20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawić, aby przestygły. Gdy będą już chłodne, pokroić je w grube plastry.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przyprawić do smaku pieprzem. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miseczki i odstawiamy.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i także podsmażyć. Gdy już się zrumieni, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypać czarnym pieprzem. Całość smażyć ok. 7 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie przygotować ostatni składnik - czyli paprykę, którą pokroić w dużą kostkę. Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wyłożyć pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykryć resztą ziemniaków, posypać natką pietruszki.
W śmietanie rozbełtać jajka. Zalać zapiekankę masą jajeczno-śmietanową i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około pół godziny.

11 z 12
Ziemniaki zapiekane z jajkami Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Ziemniaki zapiekane z jajkami Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki
1 kg ziemniaków
3 jajka
2 dag grzybów
2 cebule
4 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
5 łyżek śmietany
zielona pietruszka, sól, pieprz, zioła

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach (mogą też być pozostałe z obiadu), jajka ugotować na twardo. Cebulę zrumienić na połowie tłuszczu. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki pokroić w plastry, tak samo jajka. Z pozostałej części tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z grzybów, zagotować dodać śmietanę, nie gotować. Naczynie do zapiekania posmarować i posypać bułką tartą.1/3 ziemniaków ułożyć na spodzie, posypać grzybami, położyć jajka, cebulę, polać 1/3 sosu, posypać przyprawami, przekładać tak, aby na wierzchu były ziemniaki. Upiec, aż się zrumieni. Podawać z surówkami.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Muszyna otwiera kolejny hit. Ogrody greckie będą uzupełnieniem oferty uzdrowiska

Muszyna otwiera kolejny hit. Ogrody greckie będą uzupełnieniem oferty uzdrowiska

Prelekcją i koncertem popularyzują w Krakowie tradycje narodowe i Wojsko Polskie

Prelekcją i koncertem popularyzują w Krakowie tradycje narodowe i Wojsko Polskie

Polecamy

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Pogrzeb Jana Korala, znanego sądeckiego cukiernika

Pogrzeb Jana Korala, znanego sądeckiego cukiernika

Krakowscy medycy jadą do Warszawy, by uczcić pamięć tragicznie zmarłego lekarza

Krakowscy medycy jadą do Warszawy, by uczcić pamięć tragicznie zmarłego lekarza