FLESZ - Koronawirus - kwarantanna w całej Polsce

Od dziś kucharze z Małopolskiego Ambasadora Smaku ruszają z akcją „Pogotowie kulinarne”. Pod numerem telefonu 782 340 531 będzie można uzyskać porady jak wykorzystać żywność, żeby się nie zepsuła.
- Pogotowie kulinarne to odpowiedź krakowskich szefów kuchni na koronawirusa. Obserwowałem ile jedzenia kupują krakowianie w ostatnim czasie i ile tego się po prostu zmarnuje, o ile nie będziemy racjonalnie wykorzystywać produktów - mówi Aleksander Zachuta, szef kuchni, promotor kuchni polskiej i małopolskiej, pomysłodawca akcji „Pogotowie kulinarne”.
Do szefów kuchni może zadzwonić każdy. Porady są oczywiście bezpłatne.

- Chcesz wiedzieć, co zrobić z kurczakiem, którego trzeba zjeść „już”, lub co zrobić z resztką schabu, by się nie zmarnował – zadzwoń. Pomożemy, podpowiemy – mówi Aleksander Zachuta.
Inna sprawa, że coraz częściej nie gotujemy w domu, w czasie pracy na posiłki wychodzimy do pobliskiego baru. Teraz, kiedy restauracje są zamknięte , część z nas, pracując z domu, nie ma dostatecznej wiedzy co zrobić z zapasami żywności.
- I od tego jesteśmy właśnie my! - mówi szef kuchni.
Zobacz koniecznie!
🔔🔔🔔
Pobierz bezpłatną aplikację Gazety Krakowskiej i bądź na bieżąco!
Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy do niej zakładkę, w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią koronawirusa.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.