Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: szef kuchni radzi, co zrobić z zeschniętym chlebem i jak można wykorzystać chleb [PORADNIK]

mad
Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: szef kuchni radzi co zrobić z… zeschniętym chlebem i jak można wykorzystać chleb. fot. pixabay
Koronawirus. Co zrobić z ogromną ilością jedzenia? Jak nie marnować jedzenia? Na nasze pytania odpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca „Pogotowia Kulinarnego”, akcji Małopolskiego Ambasadora Smaku. Dziś wszystko o chlebie.

Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: szef kuchni radzi, co zrobić z zeschniętym chlebem i jak można wykorzystać chleb [PORADNIK]

My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat pieczywa. Co zrobić, żeby się nie zmarnowało? Jak i do czego wykorzystać czerstwy chleb? Co można zrobić z chleba oprócz kanapek...

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Co można robić z czerstwym pieczywem?
Aleksander Zachuta: Z czerstwego pieczywa można zrobić bułkę tartą. Przyda się do panierowania, można też dodać ją do mięsa np. gdy robimy sznycelki.

Czy da się upiec chleb/bułki bez drożdży, których ostatnio brakowało w sklepach?
Chleb czy bułeczki możemy upiec bez drożdży, ale musimy wcześniej nastawić ZAKWAS. Robimy go kilka dni. Więc aby upiec coś na szybko drożdże są niezbędne.

Czy można mrozić pieczywo?
Pieczywo można mrozić! To fantastyczny sposób na przechowywanie chleba czy bułek. Taki sposób pozwoli nam przechować pieczywo w dobrej kondycji nawet dwa miesiące.

Do czego może się przydać pieczywo oprócz tradycyjnych kanapek?
Z pieczywa można zrobić kilka fajnych rzeczy. Na przykład sucharki czosnkowe. Wystarczy do kilku łyżek oliwy wgnieść ząbek czosnku posmarować kromeczki i wysuszyć w piekarniku. Znakomita zdrowa przekąska, można też zrobić grzanki ziołowe. Wystarczy chleb, bułki czy wekę pokroić w kostkę, odrobinę masła rozpuścić w rondelku wsypać ulubione zioła i połączyć z pokrojonym pieczywem. Teraz na chwilkę do piekarnika i gotowe.
Jeśli mamy pieczywo pszenne, możemy z niego zrobić tosty francuskie. Wystarczy, że kromeczki zanurzymy w roztrzepanym jajku z mlekiem i usmażymy na maśle klarowanym na złoty kolor! Takie cudeńka wystarczy posypać cukrem pudrem, lub okrasić domowym dżemem. Mistrzowskie połączenie!

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK

Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK

Więcej o całej akcji "Pogotowie kulinarne" przeczytacie TU

Co z komuniami i weselami po 26 kwietnia?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dominika

u nas nigdy nie marnujemy chleba, kiedy się zsycha, to robimy tosy z masełkiem czosnkowym i ziołami, albo smażymy chleb w jajku i mące, można dać plaser sera, polać ulubionym keczupem/sosem, u nas to włocławek ;-)

Dodaj ogłoszenie