Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: szef kuchni radzi co zrobić z nadmiarem makaronu i jak zrobić domowy makaron [PORADNIK]

mad
Co zrobić z nadmiarem makaronu? Jak przygotować domowy makaron? Na te pytania odpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca akcji "Pogotowie kulinarne".
Co zrobić z nadmiarem makaronu? Jak przygotować domowy makaron? Na te pytania odpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca akcji "Pogotowie kulinarne". fot. pixabay
Koronawirus. Co zrobić z ogromną ilością jedzenia? Jak nie marnować jedzenia? Na nasze pytania odpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca „Pogotowia Kulinarnego”, akcji Małopolskiego Ambasadora Smaku. Dziś wszystko o makaronie.

Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa – można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.

Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa: szef kuchni radzi co zrobić z nadmiarem makaronu i jak zrobić domowy makaron [PORADNIK]

My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat makaronu. Co zrobić, z nadmiarem ugotowanego makaronu? Jak zrobić domowy makaron?

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Co zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu?
Nadmiar makaronu możemy wykorzystać jako zagęstnik do zupy. Wystarczy do zupy warzywnej dodać garść ugotowanego makaronu i zblendować. Otrzymamy w prosty sposób zupę krem. Resztki makaronu można też przesmażyć na maśle i pokruszyć na niego ser biały, posypać cukrem pudrem, a gdy jeszcze zrobimy mus owocowy otrzymamy danie za które twoje dzieci dadzą się posiekać!

Jak zrobić domowy makaron?
Domowy makaron zrobimy ze szklanki mąki i 3 jaj. Zagniatamy twarde ciasto. Jeśli sytuacja tego wymaga można dodać odrobinkę zimnej wody. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wałkujemy ciasto na bardzo
cienki placek, który suszymy na przykład na tetrze lub lnianej tkaninie. Po wysuszeniu nacieramy ciasto mąką i kroimy w szerokie dziesięciocentymetrowe pasy. Składamy jeden na drugi, przecinamy na pół. Z tej formatki możemy wyciąć np. nitki, łazanki czy wstążki.

I z takiego makaronu można zrobić najprostsze, pyszne danie, czyli...
Kiedy mamy już gotowy makaron wystarczy, że usmażymy na patelni trochę kurczaka z warzywami, dodamy słodką śmietankę, doprawimy ulubionymi ziołami i dodamy nasz, domowy makaron! Sukces gwarantowany!

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

Zobacz też co zrobić z czerstwym pieczywem i do czego można wykorzystać chleb: KLIK

Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK

Więcej o całej akcji "Pogotowie kulinarne" przeczytacie TU

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska