https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatki z ziemniaków – przepisy. Sałatki ziemniaczane z kiszonym ogórkiem, po arabsku, z burakiem i awokado

mad
Zobaczcie przepisy na proste i szybkie sałatki ziemniaczane.
Zobaczcie przepisy na proste i szybkie sałatki ziemniaczane. pixabay.com
Proste i niezwykle smaczne sałatki z ziemniakami w roli głównej.

Sałatki z ziemniaków – przepisy. Przepisy dietetyczki Anety Łańcuchowskiej.

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem.
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem.

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem

Ziemniaki to doskonałe źródło potasu – pierwiastka, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, a za sprawą witamin z grupy B wpływa kojąco na układ nerwowy. Dobrze, aby w sałatce zestawić kartofle z kiszonym ogórkiem, który dodatkowo wzmocni system odpornościowy organizmu.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 3 ziemniaki sałatkowe (250 g)
  • 3 ogórki kiszone (150 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (30 g)
  • mała czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • koperek (garść)

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

Sałatka ziemniaczana po arabsku

Kartofle, będące bogatym źródłem węglowodanów, stanowią świetne źródło energii dla naszego organizmu, a mięta w sałatce nie tylko nada świeżości i aromatu, ale również, dzięki mentolowi, wzmocni pracę przewodu pokarmowego.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 3 ziemniaki sałatkowe (250 g)
  • mała czerwona cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ⅓ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • garść świeżej mięty
  • garść natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 3 ogórki kiszone (150 g)

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w skórce i pozostaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, a następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez chwilę. Na patelni dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, curry oraz ostrą paprykę. Odstaw całość do wystygnięcia. Obierz ostudzone ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Umyj dokładnie miętę oraz pietruszkę, i drobno posiekaj. Pokrój w kostkę ogórki kiszone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec skrop sałatkę sokiem z cytryny.

Sałatka ziemniaczana z burakiem i awokado

Ziemniaczana sałatka z dodatkiem roszponki, awokado i buraka to bogactwo błonnika, dającego uczucie sytości na długo. Burak to również źródło witamin: A i C – silnych przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając nasze możliwości zapamiętywania. Z kolei zawarty w burakach kobalt uczestniczy w procesach syntezy czerwonych ciałek krwi.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 2 ziemniaki (150 g)
  • mały burak (100 g)
  • mała cebula (50 g)
  • 2 garści roszponki
  • ½ awokado (70 g)
  • łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • łyżka octu jabłkowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10 g)

Sposób wykonania:
Ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.

Zainspiruj się!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska